CSI / Rusia

Putin nu îl primește pe emisarul pentru pace al Vaticanului, ci deleagă un consilier pentru politică externă

Miercuri, 28 iunie, Kremlinul a anunţat că emisarul pentru pace al Vaticanului, cardinalul Matteo Zuppi, aflat în vizită la Moscova, va discuta despre conflictul din Ucraina cu Iuri Uşakov, consilier pentru politică externă al preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, transmite Reuters și Agerpres.

Astfel, potrivit purtătorului de cuvânt al preşedinţiei Rusiei, Dmitri Peskov, Putin este cel care i-a cerut lui Uşakov să discute cu trimisul Papei Francisc ”situaţia legată de Ucraina şi, desigur, căi posibile de soluţionare politică şi diplomatică”.

În urmă cu trei săptămâni, Zuppi, care este arhiepiscop de Bologna şi preşedinte al Conferinţei Episcopale Italiene, a făcut o vizită la Kiev, unde a fost primit de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski şi s-a întâlnit cu mai mulţi lideri religioşi, potrivit surselor citate.

La Moscova, unde este primul înalt oficial al Vaticanului sosit după invazia rusă în Ucraina, cardinalul se va întâlni cu patriarhul ortodox Kirill, afirmă ziarul catolic francez La Croix, preluat de Reuters.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse este un apropiat al lui Putin şi susţine războiul împotriva Ucrainei denumit oficial în Rusia ”operaţiune militară specială”.

Vaticanul a comunicat marţi că principalul scop al vizitei lui Zuppi este încurajarea unui ”gest umanitar” care ar putea contribui la încetarea conflictului. Reuters apreciază că termenul se referă la repatrierea copiilor ucraineni, solicitată de Kiev.

Ucraina estimează că din teritoriile sale ocupate de Rusia au fost deportaţi ilegal 19.500 de copii, iar Rusia dezminte acuzaţia, susţinând că doar a evacuat copiii aflaţi în pericol în zonele de conflict.

De asemenea, Peskov a declarat miercuri că Moscova dă o ”înaltă apreciere” eforturilor şi iniţiativelor Vaticanului pentru o soluţionare paşnică a ”crizei din Ucraina”. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *