ActualitateExterne

Putin nu vrea să înceapă un război total cu NATO, dar are deja planuri de a o distruge din interior

Politicienii spun că Rusia reprezintă cea mai gravă amenințare la adresa securității europene de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, dar Rusia este slăbită de războiul din Ucraina și nu este în măsură să atace NATO, spun experții. În schimb, președintele rus vrea să slăbească și să submineze NATO din interior, cred analiștii, transmite Business Insider.

Epoca de pace și prosperitate relativă de care s-a bucurat Occidentul de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial s-ar putea să se apropie rapid de sfârșit.

În martie, premierul polonez, Donald Tusk, a declarat că Europa se află într-o eră „pre-război” și că Rusia nu trebuie să învingă Ucraina pentru securitatea continentului.

„Nu vreau să sperii pe nimeni, dar războiul nu mai este un concept din trecut”, a declarat Tusk într-un interviu acordat mai multor instituții media europene. „Este real. De fapt, a început deja acum mai bine de doi ani”, referindu-se la invazia rusă a Ucrainei.

Este unul dintr-o serie de avertismente din ce în ce mai dure că războiul din Ucraina ar putea fi preludiul unui conflict mult mai mare.

Potrivit unor documente militare germane, Rusia urma să lanseze o ofensivă masivă în 2024 pentru a profita de scăderea sprijinului occidental în Ucraina.

Documentele, obținute de Bild, prevăd apoi ca Rusia să-și îndrepte atenția asupra membrilor NATO din Europa de Est, încercând să-și destabilizeze dușmanii prin atacuri cibernetice și haos intern în statele baltice: Estonia, Lituania și Letonia. Germania nu este singura care a făcut astfel de previziuni.

La sfârșitul anului trecut, agenția națională de securitate a Poloniei a estimat că Rusia ar putea ataca NATO în termen de trei ani. Membrii alianței NATO au jurat să se protejeze reciproc de atacuri în temeiul articolului 5 din Tratatul de la Washington. Asta înseamnă că un atac rusesc asupra unui membru ar putea declanșa un război care implică mai multe state înarmate nuclear. Dar dacă Putin intenționează într-adevăr să atace NATO și cum ar putea arăta un atac rămâne neclar. În martie, Putin a negat că ar avea planuri de a ataca membrii NATO, descriind astfel de afirmații drept „prostii”.

Cu toate acestea, șefii militari occidentali nu sunt convinși. Cu o lună mai devreme, Putin a amenințat Occidentul cu perspectiva unui atac nuclear din cauza sprijinului său pentru Ucraina. El a făcut aluzie la o sugestie recentă a președintelui francez, Emmanuel Macron, că NATO ar putea trimite trupe în Ucraina.

Analiștii au declarat, pentru Business Insider, că Rusia este slăbită de războiul din Ucraina și nu este în măsură să atace alianța, dar Putin joacă un joc lung, iar rezultatul războiului din Ucraina și încercarea de lungă durată a Rusiei de a submina și distruge NATO vor fi factori-cheie pentru a decide dacă Rusia va ataca.

Putin are un avantaj-cheie față de Occident, a declarat Philip Ingram, fost ofițer de informații militare britanice, pentru BI.

În timp ce liderii occidentali planifică alegerile, Putin este un lider autoritar, fără adversari serioși. Asta înseamnă că se poate concentra pe planurile lui de viitor.

„El nu dorește, în acest moment, o confruntare directă cu NATO, dar gândește într-un mod diferit și planifică într-un mod diferit față de ceea ce facem noi în Occident și, prin urmare, așa cum fac țările NATO. Deci, el nu intenționează să atace NATO anul viitor, dar va stabili condițiile pentru a putea”, a spus Ingram.

Putin va încerca să slăbească NATO din interior

Analiști precum Ingram cred că Putin își dă seama că atacarea NATO acum ar avea un preț uriaș.

În schimb, Putin va căuta să slăbească NATO din interior pentru a crea puncte slabe pe care le poate lovi în viitor, dacă dorește. Pentru a face acest lucru, Putin va intensifica, probabil, așa-numitul „război hibrid” al Rusiei împotriva țărilor NATO.

După cum spune NATO, războiul hibrid „se desfășoară adesea în zone gri sub pragul unui război convențional”.

„Amenințarea reprezentată de Rusia la adresa NATO este puțin probabil să fie o invazie, este mai probabil să provină dintr-o serie de alte amenințări militare și non-militare, adică amenințări hibride”, a declarat Ruth Deyermond, expert în armata rusă la King’s College din Londra.

Un obiectiv central este de a îndepărta SUA de angajamentul său de a-și apăra aliații europeni, fie sperând că se va implica într-o altă campanie militară costisitoare în altă parte, fie prin oboseala proiectului NATO.

„Din acest motiv, mă aștept să vedem Rusia folosind toate trucurile și capacitățile din dulapul său pentru a submina unitatea occidentală în anii următori”, a declarat Bryden Spurling, analist la RAND Corporation, pentru BI.

Rusia, subliniază unii, este deja angajată într-un război cu NATO, deși pe ascuns. Robert Dover, profesor de securitate internațională la Universitatea Hull din Marea Britanie, a declarat că întrebarea dacă Rusia va ataca NATO este deja redundantă.

„Rusia este deja angajată într-un conflict semnificativ cu țările NATO și aliații lor”, a subliniat el. Războiul din Ucraina a expus limite serioase puterii militare a NATO.

Alianța s-a străduit să producă suficiente obuze de artilerie și muniție pentru Ucraina. În timpul blocării recente a ajutorului american, țările europene NATO nu au reușit să compenseze deficitul, lucru resimțit pe frontul din Ucraina.

Statele Unite au aprobat recent ajutorul, dar problemele expuse de situație sunt profunde, a declarat Spurling, analistul RAND. Aceasta, a spus el, este o slăbiciune pe care Rusia ar putea încerca să o exploateze dacă nu este remediată.

Orice atac al Rusiei asupra NATO va avea un preț devastator pentru Putin

Dar Rusia se confruntă, de asemenea, cu propriile probleme.

„Este greu de imaginat un scenariu pe termen scurt sau mediu în care guvernul rus are resursele necesare pentru a se angaja într-un alt război de amploarea celui din Ucraina”, a declarat Deyermond, expert în armata rusă la King’s College din Londra. Orice potențial atac asupra NATO ar avea un preț devastator și ar putea pune în pericol puterea lui Putin.

„Războiul cu NATO ar distruge Rusia, așa cum Putin va ști foarte bine și, chiar dacă crede că există posibilitatea ca SUA să nu intervină pentru a apăra un membru NATO de o invazie rusă, el nu dă niciun semn că vrea să afle jucând ruleta nucleară rusească”, a spus Deyermond.

Dar, oricât de mult ar dura, Putin este hotărât să obțină o formă de victorie în Ucraina, astfel încât să o poată folosi ca platformă pentru a planifica următoarea campanie a Rusiei, a spus Ingram. După Ucraina, Putin va cerceta terenul și va fi dornic să exploateze și alte oportunități de extindere a puterii rusești. „El vrea Uniunea Sovietică înapoi în mâinile unui lider rus și acesta este scopul său final”, a conchis Ingram.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

comentarii

  1. Intr-adevar, consider si eu, dupa cum a spus si Donald Tusk, ca razboiul a inceput acum doi ani. In cazul in care se va extinde, Romania va fi prinsa cu pantalonii in vine, la fel ca in primul razboi mondial, la fel ca in al doilea razboi mondial. Istoria se repeta si politicienii romani nu au invatat nimic din lectiile isoriei, de aceea si suntem in situatia actuala, in care exista statul Rep. Moldova. O situatie normala ar fi presupus ca nici nu ar fi fost divergente cu Rusia, dar asta ar fi presupus o politica responsabila a statului roman. Dar din ce specimene este format statul roman ? Asa ca… la o adica… scapa cine poate, dar nici pretentii prea mari sa nu aiba statul ca cetatenii sa apere ceva, ca nu e cazul.

  2. Putin are încredere în arsenalul său nuclear .Este convins că țarile NATO în frunte cu USA se tem de jucăriile lui nucleare . Orice încercare a lui Putin de a folosi vreun dispozitiv nuclear ,va duce la ruinarea definitivă a Rusiei ! Occidentul abia așteaptă o mișcare necugetată din partea lui Putin .În privința Romîniei ,se află în siguranță deocamdată datorită bazelor NATO ,nu datorită romînilor care nu vor apăra un stat profund corupt !Clasa politică romînă este o hazna ce pute groaznic !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *