Putin, pe picior de război? Rusia îşi măreşte arsenalul nuclear cu 40 de rachete
Declaraţia a fost făcută în cadrul unei expoziţii de tehnică militară, liderul de la Kremlin menţionând că noile rachete vor fi construite în baza celei mai noi tehnologii.
Anunţul făcut de Vladimir Putin vine imediat după ce oficialii din Statele Unite au declarat că intenţionează să sporească numărul de trupe în ţările NATO din Estul Europei, printre care şi România, relatează postul britanic BBC.
Situaţie tensionată
Criza din Ucraina accentuează tensiunile existente între puterile occidentale şi Moscova, ţările NATO acuzând Kremlinul că a orchestrat declanşarea conflictului armat din regiuunile separatiste Lugansk şi Doneţk.
Oficialii ruşi au avertizat că Moscova va reacţiona în cazul în care Washingtonul va decide să trimită trupe şi armament suplimentar în statele membre NATO din estul Europei.
Vizate sunt, în special, ţările baltice, altă dată foste anexe ale Uniunii Sovietice. "Avem sentimentul că suntem împinşi într-o cursa a înarmării de către colegii noştri din ţările NATO", a declara ministrul adjunct al Apărării de la Moscova, Anatoly Antonov.
Pe fondul acestor tensiuni, Puţin pare să accentueze revenirea la tacticile caracteristice perioadei Războiului Rece, când la modă era ameninţarea nucleară exercitată de fiecare tabăra plasată de o parte sau de altă a Cortinei de Fier.
Măsura evidenţiază însă şi o slăbiciune a dotărilor militare convenţionale de care dispune în acest moment Rusia. Moscova este în plin proces de reinoire a tehnicii militare învechite din dotarea armatei.
Până acum eforturile ruşilor s-au concentrat în crearea unor noi avioane de bombardament, a unor noi submarine, dar şi a modernizării arsenalului nuclear din dotare.
În ultimul deceniu, o cantitate importantă din tehnică militară învechită, datând din perioada URSS-ului, a fost retrasă, arsenalul aflat la dispoziţia armatei ruse fiind diminuat.
Cu toate acestea, investiţiile făcute în ultimii doi ani în tehnică de lupta modernă arată că declinul capacităţii militare a Rusiei se apropie de sfârşit, ridicând semne de întrebare pentru celelalte puteri nucleare din lume.
Aceasta şi ca urmare a faptului că liderii ruşi folosesc din ce în ce mai des o retorică bazată pe ameninţări nucleare, în locul uneia referitoare la forţă convenţională.
Ameninţarea cu amplasarea unor sisteme de rachete nucleare în peninsula Crimeea, anexată anul trecut de la Ucraina, a fost însoţit de alte replici voalate vizând un atac nuclear direcţionat împotriva ţărilor NATO din vecinătate, suspectate că ar adăposti rachete balistice americane.
România este una dintre ţintele atacurilor declarative ale ruşilor, prezenţa scutului anti-rachetă NATO amplasat la Deveselu fiind considerat de experţii în apărare de la Moscova drept o ameninţare la securitatea Rusiei.
sursa: business24.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!