CSI / RusiaInternaționalUcraina

Putin primește o palmă de la Belarus. Lukașenko laudă Ucraina: ”Să ajungem la o înțelegere”

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, principalul aliat al Kremlinului, i-a transnis, joi, 19 ianuarie, ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, într-o reuniune desfăşurată la Minsk, că țara sa a oferit tot sprijinul pe care l-a promis Moscovei. „Vom lucra împreună, cot la cot”, i-a declarat Lukaşenko lui Lavrov, lăudând însă Ucraina pentru faptul că „nu provoacă Belarusul, în pofida faptului că vecinii occidentali o împing să o facă”.

„Tot ceea ce am promis, tot ceea ce are nevoie Rusia în această perioadă complexă, nu doar pentru Rusia, ci şi pentru noi, pentru Rusia şi Belarus, facem”, i-a transmis Lukaşenko lui Lavrov, în cadrul unei reuniune desfăşurată la Minsk, potrivit agenţiei oficiale locale BELTA.

„Să ajungem la o înţelegere. Suntem dispuşi să participăm”

„Dumneavoastră ştiţi care sunt intenţiile vecinilor noştri occidentali. (…) Ei încearcă să folosească şi Ucraina împotriva Belarus”, a susţinut Lukaşenko în faţa şefului diplomaţiei ruse, scrie Agerpes, citând BELTA.

În acelaşi timp, Lukaşenko a afirmat că-l ”bucură şi surprinde în mod plăcut” faptul că Ucraina nu dă curs acestor abordări.

Ucraina „nu provoacă Belarusul, în pofida faptului că vecinii noştri occidentali o împing în mod activ să o facă. Şi dumneavoastră ştiţi acest lucru”, a adăugat președintele belarus.

Lukaşenko i-a mai transmis lui Lavrov că, în contactele pe care le-a avut cu Occidentul, Belarusul a spus că „Rusia nu a fost nicicând împotriva păcii”. „Să ajungem la o înţelegere. Suntem dispuşi să participăm. Nu trebuie să vă îndoiţi. Dacă putem face ceva, şi ştiţi că putem, spuneţi-ne sincer. Vom lucra împreună, cot la cot”, i-a mai transmis Lukaşenko interlocutorului său.

Menționăm că autorităţile de la Kiev au acuzat Belarusul că este complice la agresiunea Rusiei, dat fiind că la începutul invaziei, la 24 februarie 2022, trupele ruse au pătruns în Ucraina inclusiv de pe teritoriul belarus.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *