Actualitate

Putin reînvie „Mama eroină” a lui Stalin

Cât costă zece copii? Un million de ruble!

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luni un decret prin care reintroduce titlul de „Mamă eroină” (inventat de Stalin) pentru femeile care au născut şi crescut zece sau mai mulţi copii. Ele urmează să fie recompensate cu suma de un milion de ruble, echivalentul a circa 16.000 de euro, scrie TASS.

Pe lângă stimulentul în bani de un milion de ruble, echivalentul a circa 16.000 de euro, titlul va fi acordat împreună cu un certificat și cu medalia Ordinului Mama Eroină, care va fi realizată din aur şi diamante, potrivit decretului prezidenţial emis de Putin.

Stalin

Titlul onorific de „Mamă Eroină” a fost introdus prima dată în URSS în iulie 1944, în timpul dictaturii lui Iosif Stalin, care îşi dorea o creştere accelerată a populaţiei, după pierderile însemnate din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. La acordarea titlului se ținea cont și de eventualii copii care ar fi murit pe front.

Pe lângă titlu, mamele eoine mai primeau o serie de privilegii precum o pensie mărită, plata unor facturi de utilități, mâncare sau alte bunuri.

De la introducerea decretului și până la abolirea lui peste 430.000 de femei au primit titlul de „Mama eroină”.

Ultima atribuire a titlului de „Mama eroină” în Uniunea Sovietică a avut loc în noiembrie 1991, cu puţin timp înainte de desfiinţarea URSS.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *