CSI / Rusia

Putin reînvie ”Mama eroină”, creația sovieticului Stalin după pierderile suferite în cel de-al Doilea Război Mondial

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a semnat luni un decret prin care reintroduce titlul de ”Mamă eroină” pentru femeile care au născut şi crescut zece sau mai mulţi copii, recompensându-le cu suma de un milion de ruble, echivalentul a cicra 16.000 de euro, transmite agenţia rusă de presă TASS, cu referire la Hotnews.

„Stabilirea titlului de Mamă Eroină care va fi acordat unei femei care este cetățean rus și care a dat naștere și a crescut 10 sau mai mulți copii care sunt cetățeni ai Federației Ruse”, se arată în documentul semnat de Putin.

Pe lângă stimulentul în bani de un milion de ruble, echivalentul a circa 16.000 de euro, titlul va fi acordat împreună cu un certificat și cu medalia Ordinului Mama Eroină, care va fi realizată din aur şi diamante, potrivit decretului prezidenţial emis de Putin, transmite sursa citată.

Astfel, potrivit presei din Rusia, Putin a dat odin la jumătatea lunii iunie să se pregătească un proiect de decret pentru a reînvia titlul onorific de Mamă Eroină, o invenţie din epoca sovietică.

Menționăm că titlul onorific de ”Mamă Eroină” a fost introdus prima dată în URSS în 1944, în timpul dictaturii lui Iosif Stalin, care îşi dorea o creştere accelerată a populaţiei, după pierderile însemnate din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Ultima atribuire a titlului de ”Mama eroină” în Uniunea Sovietică a avut loc în noiembrie 1991, cu puţin timp înainte de desfiinţarea URSS.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *