CSI / RusiaExterne

Putin și președintele Erdogan se întâlnesc luni la Soci

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin va avea luni, 4 septembrie, o întrevedere cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan în staţiunea rusă Soci de la Marea Neagră, transmite Agerpres.

Astfel, potrivit unor surse turce citate de această agenţie de presă, cei doi şefi de stat vor discuta în primul rând despre exporturile de cereale prin Marea Neagră.

Menționăm că secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat joi, 31 august, că a trimis Rusiei ”un set de propuneri concrete” menite să reinstituie înţelegerea care permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor maritim sigur.

În luna iulie, Moscova a refuzat prelungirea acestei înţelegeri, acuzând că nu a fost respectată componenta ce prevedea înlesnirea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti, îngreunate indirect prin efectul sancţiunilor financiare occidentale împotriva Rusiei, şi că prea puţine cereale ucrainene au ajuns în ţările sărace, deşi aprovizionarea acestor ţări era scopul invocat de Ucraina şi aliaţii ei occidentali.

Un diplomat rus a declarat agenţiei Reuters că nu este ”nimic nou” în scrisoarea pe care Guterres i-a transmis-o ministrului rus de externe Serghei Lavrov. Acesta din urmă a declarat joi, după o convorbire cu omologul său turc, Hakan Fidan, că Rusia nu a primit niciun semn că statele occidentale vor oferi garanţiile pe care le cere în vederea reinstituirii acordului privind exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră. Rusia a cerut în special reconectarea băncii agricole ruse Rosselkhoznadzor la sistemul internaţional de plăţi SWIFT, potrivit sursei citate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *