CSI / RusiaRăzboi

Putin susține că „Moscova nu a pierdut nimic din cauza războiului în Ucraina. Occidentul a eșuat”

Miercuri, Vladimir Putin a declarat la Forumul Economic din Vladivostok, că Rusia nu a pierdut nimic în urma campaniei sale militare din Ucraina, în timp ce Occidentul a eșuat, deoarece încercarea zadarnică și agresivă de a izola Rusia prin sancțiuni distruge economia globală. De asemenea, președintele rus a mai adăugat că „Asia este viitorul”, transmite Reuters.

Putin consideră tot mai mult conflictul din Ucraina, pe care el îl numește „operațiune militară specială”, ca un punct de cotitură în istorie.

În discursul său, Vladimir Putin a declarat că pandemia de Covid-19 a fost înlocuită de alte provocări și că Occidentul a subminat economia globală printr-o încercare „agresivă” de a-și impune dominația în întreaga lume.

De asemenea, Putin a menționat cu greu Ucraina dincolo de o referire la exporturile de cereale, dar când a fost întrebat de un moderator dacă ceva a fost pierdut în războiul din Ucraina, acesta a spus că nu se pune problema de acest lucru și că Rusia a câștigat. 

„Nu am pierdut nimic și nu vom pierde nimic”, a declarat Putin.

„Tot ceea ce este inutil, dăunător și tot ceea ce ne împiedică să mergem înainte va fi respins”, a mai spus liderul regimului de la Moscova. 

„În ceea ce privește ceea ce am câștigat, pot spune că principalul câștig a fost întărirea suveranității noastre, iar acesta este rezultatul inevitabil a ceea ce se întâmplă acum. Situația din prezent va întări în cele din urmă țara noastră din interior”, a mai declarat el.

Săptămâna trecută, doi oficiali americani intervievați de CNN au declarat că Rusia se confruntă cu o penurie „gravă” de personal militar în Ucraina și caută disperată noi modalități de a-și consolida nivelul de trupe.

Într-o declarație de luni, secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat că acum se estimează că „peste 25.000 de soldați ruși și-au pierdut viața” de la începutul războiului.

La sfârșitul lunii august, Putin a ordonat armatei Rusiei să mărească numărul de trupe în Ucraina cu 137.000 de soldați, deși rămâne neclar cum intenționează Ministerul rus Apărării să atingă această țintă.

Totodată, în timpul aceluiași discurs, Putin a mai susținut că lumea în curs de dezvoltare a fost „înșelată” de un acord de referință privind exportul de cereale, menit să atenueze o criză alimentară.

The Guardian precizează că Putin a declarat că a fost atent la acordul intermediat de Turcia și Națiunile Unite, spunând că exporturile de cereale ucrainene nu vor fi direcționate către cele mai sărace țări ale lumii.

„Încă o dată, pur și simplu au înșelat țările în curs de dezvoltare și continuă să le înșele. Cu această abordare, amploarea problemelor legate de aprovizionarea cu alimente în lume va crește, din păcate. Spre marele nostru regret, acest lucru poate duce la o catastrofă umanitară fără precedent”, a declarat președintele rus.

Asia este viitorul 

Confruntarea cu Occidentul din cauza războiului din Ucraina a determinat Rusia să se angajeze într-o înclinare grăbită către Asia și, în special, către China, cândva partener junior al Uniunii Sovietice, care a devenit acum a doua economie din lume, potrivit Digi24.

Putin a spus că Occidentul eșuează pentru că o încercare zadarnică și agresivă de a izola Rusia cu sancțiuni distruge economia globală, iar Asia se ridică și se dezvoltă pentru a revendica viitorul.

Menționăm că SUA și aliații săi au impus Rusiei cele mai severe sancțiuni din istoria modernă pentru acțiunile sale în Ucraina.

Putin mai spune că sancțiunile sunt asemănătoare cu o declarație de război economic.

„Vorbesc de febra sancțiunilor Occidentului, cu încercarea sa nerușinată și agresivă de a impune modele de comportament altor țări, de a le lipsi de suveranitate și de a le subordona voinței lor. Nu este nimic neobișnuit în acest lucru. Aceasta este politica pe care Occidentul o urmărește în mod colectiv de zeci de ani”, a spus el.

Fără să ezite să atace occidentul, președintele Rusiei a ținut să precizeze că „în încercarea de a rezista cursului istoriei, țările occidentale subminează pilonii cheie ai sistemului economic mondial construit de-a lungul secolelor”.

„Sub ochii noștri, încrederea în dolar, euro și lira sterlină ca monede în care este posibil să se facă decontări, să se păstreze în rezerve și să se denomineze active. Ne îndepărtăm pas cu pas de utilizarea unor astfel de monede nesigure, care se discreditează singure”, a precizat Putin, potrivit TASS.

„Țările occidentale se străduiesc să mențină o fostă ordine mondială care le este benefică doar lor, să forțeze pe toată lumea să trăiască în conformitate cu regulile infame pe care ei înșiși le-au inventat și pe care le încalcă în mod regulat, reguli pe care le schimbă în mod constant pentru ei înșiși în funcție de circumstanțele actuale”, a mai spus Putin.

„În primăvară, multe corporații străine s-au grăbit să părăsească Rusia, crezând că țara noastră va suferi mai mult decât altele din această cauză. Dar acum vedem cum producția și locurile de muncă din Europa se închid una după alta. Unul dintre principalele motive pentru acest lucru, desigur, este ruperea legăturilor de afaceri cu Rusia. Competitivitatea întreprinderilor europene este în declin, deoarece autoritățile UE le privează de materiile prime disponibile, de resursele energetice și de piețele de desfacere.

De asemenea, el a mai spus că economia Rusiei face față la ceea ce el a numit agresiunea financiară și tehnologică a Occidentului, dar a recunoscut unele dificultăți în unele industrii și regiuni.

„Încercarea Occidentului de a izola economic Rusia (unul dintre cei mai mari producători de resurse naturale din lume) a propulsat economia globală în ape neexplorate, cu prețuri în creștere pentru alimente și energie”, a mai transmis Putin.

Putin a mai notat și că Rusia vede mai multe oportunități de intrare pe piețele din Orientul Mijlociu și Iran, după impunerea sancțiunilor occidentale. El a spus că ar fi „imposibil” ca Rusia să fie izolată, iar Moscova va sfida încercările Occidentului de a împinge Rusia de pe scena globală.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *