CSI / RusiaRăzboiUcraina

Putin susține că va încheia războiul din Ucraina doar pe cale miliatră

Kremlinul susține că obiectivele pe care le-a trasat înainte de invadarea Ucrainei mai pot fi atinse acum doar prin mijloace militare, relatează TASS.

„Pentru noi, prioritatea absolută continuă să fie și va rămâne întotdeauna atingerea obiectivelor stabilite. Acum acestea pot fi atinse doar prin mijloace militare”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

De asemenea, acesta a afirmat că Kremlinul nu vede încă premisele pentru „tranziția situației din Ucraina către un curs pașnic”.

Comentariile lui Peskov vin în contextul unor speculații privind posibilitatea unor noi negocieri de pace între Moscova și Kiev, după ce The Wall Street Journal a scris la sfârșitul lui februarie, citând surse diplomatice, că Germania, Franţa şi Marea Britanie, cei mai mari membri europeni ai NATO, vor să încurajeze Ucraina să înceapă discuţii de pace cu Rusia.

Planul ar urma să se afle pe ordinea de zi a summitului NATO care va avea loc în luna iulie la Vilnius şi la care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a spus că vrea să participe în persoană. Cele 3 țări europene ar dori să încurajeze Ucraina să reia negocierile cu Rusia prin oferirea unui pact care să formalizeze legăturile mai apropiate dintre Kiev și Alianța Nord-Atlantică.

Într-un interviu acordat HotNews.ro la începutul lui martie, conilierul președintelui Ucrainei, Mihailo Podoleak a declarat însă că un eventual plan de securitate întocmit de Berlin, Paris și Londra nu există în prezent.

„Acest plan nu există acum. Nu este și nu va exista. După un an de război, după ce zeci de mii de ucraineni au fost uciși, voi ne propuneți să ne punem în genunchi față de Rusia și să începem negocieri. Pentru că asta înseamnă acest plan. Sună foarte straniu: ei (n.r.- rușii) au venit aici, au ucis oamenii, au violat și voi ne spuneți că trebuie să începeți negocieri și să le cedați niște teritorii lor”, a declarat el.

„Este foarte straniu să credeți că politica este așa de simplă, se cedează un teritoriu și gata. Atunci am o întrebare: de ce credeți că Rusia se va opri aici? De ce nu credeți că Rusia va merge și mai departe. Naivitatea nu poate fi o parte a unei politici. În 2014, europenii ne-au spus să cedăm o parte din teritoriu și va veni pace. A venit pacea după aceasta?”, a mai afirmat el.

„Rusia a intrat pe teritoriul nostru, a lansat rachete, a făcut mai multe crime, violuri, în regiunea Kievului, în Zaporojie și alte regiuni. Au încălcat dreptul internațional. Numai acum procuratura noastră a început 70.000 de dosare de tot ce a făcut Rusia”, a subliniat Mihailo Podoleak.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *