Actualitate

Putin va superviza exercițiile militare de sâmbătă. Va fi simulat un atac nuclear

Vineri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut că exercițiile fac parte din procesul obișnuit de antrenament al forțelor armate și a negat că ar fi un semnal de escaladare a crizei, relatează Reuters. El a mai spus că rolul lui Vladimir Putin este ”esențial”, adăugând că, cel mai probabil, președintele rus va superviza exercițiile dintr-un ”centru de criză”.

Exercițiile strategice anuale vor avea loc sâmbătă și vor fi supervizate de comandantul suprem al forțelor armate Vladimir Putin, a anunțat ministerul. ”Rachete balistice și de croazieră vor fi lansate cu această ocazie”, a mai precizat sursa citată.

La exerciții vor participa Forțele aeriene, Districtul militar de sud, Forțele navale nordice și Flota din Marea Neagră, ministerul apărării susținând că este vorba despre manevre militare planificate anterior. Guvernele occidentale au avertizat că Rusia ar plănui manevre strategice privind simularea de atacuri nucleare în cursul acestei luni, și nu în timpul verii, așa cum se întâmplă de obicei.

Exercițiile coincid cu ultima zi de manevre panlificate în Belarus, însă Putin și Lukașenko ar putea decide vineri ca trupele rusești să continue staționarea pe teritoriul fostei republici sovietice.

Anunțul a venit în contextul în care Occidentul acuză iminenta invazie a Ucrainei, iar Moscova susține că ar continua să retragă de la granița cu Ucraina acele unități care au încheiat deja exercițiile militare.

Peste 150.000 de soldați ruși au fost mobilizați de-a lungul graniței cu Ucraina, o parte fiind dispuși în Belarus. Vineri, Aleksander Lukașenko a fost convocat la Moscova pentru a discuta despre prelungirea sau nu a mandatului trupelor rusești pe teritoriul acestei foste republici sovietice.

Vladimir Putin și alți oficiali ruși au declarat în repetate rânduri că Rusia, alături de SUA, este una dintre marile puteri nucleare ale lumii, amintește Reuters.

Ministerul rus al apărării a transmis că exercițiile sunt menite să testeze puterea de reacție a echipelor de comandă și control, a forțelor combatante, navelor de război și lansatoarelor de rachete, ca si funcționarea armelor strategice nucleare și non-nucleare. Forțele strategice de lansare a rachetelor numără 50.000 de soldați, iar sistemele au fost îmbunătățite semnificativ în ultimii 6 ani. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *