CSI / Rusia

Putin vrea dezvoltarea unei „mari asocieri eurasiatice”

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a cerut joi conturarea unei strategii de dezvoltare a unei „mari asocieri eurasiatice”, care să facă faţă noilor provocări internaţionale, printre care a enunţat acţiunile statelor occidentale împotriva ţărilor care au „politici independente”, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

„A sosit momentul să elaborăm o strategie integrală de dezvoltare pentru o mare asociere eurasiatică ce trebuie să reflecte provocările cheie cu care ne confruntăm” şi care să facă paşii necesari pentru noi acorduri complementare regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), a indicat Putin în intervenţia sa prin legătură video la Forumul Economic Eurasiatic care se desfăşoară la Bişkek, capitala Kîrgîzstanului.

Acest forum, premergător summitului de vineri al Uniunii Economice Eurasiatice (UEE), reuneşte Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Rusia.

Proiectul „Eurasia Mare”

La rândul său, preşedintele kazah Kasim-Yomart Tokaiev, prezent în persoană la forum, a apreciat drept posibilă implementarea ambiţiosului proiect denumit „Eurasia Mare”, propus de Putin şi care prevede în esenţă sporirea cooperării economice cu China a statelor din această regiune foste republici sovietice.

„Mai devreme sau mai târziu, îl vom implementa. Şi, cum a spus preşedintele rus Vladimir Vladimirovici (Putin), este posibil ca şi alte ţări să se poată alătura” acestui proiect, a afirmat Tokaiev. Această iniţiativă a preşedintelui rus prevedea iniţial şi posibilitatea participării unor ţări europene la proiectul „Eurasia Mare”.

Referindu-se la sancţiunile occidentale impuse ţării sale şi Belarusului după agresiunea militară a Rusiei contra Ucrainei, Vladimir Putin a susţinut că acestea au ca scop „izolarea şi slăbirea” ţărilor care dezvoltă „politici independente”, dar pe care „niciun jandarm mondial” nu le va putea opri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

  1. Pana la marea Eurasie criminal bovin, vezi ca it se destrama federatzia cat de curand.
    There is a whole school of thought that predicts the Russian Federation will dismantle pretty soon. Federatia Rusa e federatie numai in nume, stim cu totii – toate ‘republicile’ si ‘autonomiile’ isi iau puterea, banii si ordinele exclusiv de la Kremlin, puterea absoluta in Rusia e centralizata la dictator. Or federatiile adevarate – US, Canada, Germania- functioneaza pe principiul ca partile componente au ‘the real power’ si submit de bunavoie la o putere centrala (pentru unele prerogative limitate) atata timp cat guvernul federal le recunoaste si respecta puterea teritoriala locala.
    Putin a creat o criza in imperiu care va conduce la un nou 1991, numai ca de data asta va fi pentru Rusia in loc de Soviet Union: o creatie artificiala de vreo suta de natii se va sparge si va da nastere la lucruri cu adevarat inspaimantatoare pentru Vest. Imagineaza-ti niste Kalmaci sau niste Daghestani cu arme nucleare pe mana ! Mai rau imagineaza-ti un Erdogan in vidul de putere in Asia Centrala (Tatarstan) si Caucaz ! Nu in ultimul rand, cred ca as soon as this happens, o mare parte din Siberia va fi ‘eliberata’ de Xi, ca pe la est de Baikal deja prima limba vorbita e Mandarina, iar apa dulce pentru Chinezi este MULT, MULT peste gazul si petrolul Siberiei in valoare strategica.
    Pentru iubitorii lui Kadarov: cum dispare Putin (si daca animalul supravietuieste macelului ucrainean care vaneaza ‘capetenii’ cu mare succes), el si sleahta lui de nemernici or sa fie jupuiti de vii si spanzuratzi cu capu’n jos in piatza publica din Groznai de Ceceni !
    Pentru referintze la unele spuse aici : https://www.aei.org/op-eds/putins-war-in-ukraine-could-mean-the-collapse-of-russia/
    Also this very interesting (Slovacul prezisese in 2016 distrugerea Rusiei pentru…2031 cel mai tarziu !!) : https://www.eurointegration.com.ua/eng/news/2022/04/7/7137384/. Mai e si un analyst rus din Moscova (acum emigrat la 80 ani) care a prezis acelasi lucru.
    Sa vedem daca acum publicati timpul.md what’s with you ? You don’t seem to accept constructive criticism, do you ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *