Internațional

Putin vrea propria “Uniune Europeană”

Uniunea vamală pe care a lansat-o anul trecut între Rusia, Belarus şi Kazahstan a eliminat deja taxele şi con­troa­lele vamale la graniţele interne ale celor trei state. În luna ianua­rie aceasta se va extinde într-un "spaţiu economic comun", asigurând libera circulaţie a bunurilor, serviciilor şi capitalului pe o piaţă comună de 165 de milioane de oameni, 60% din populaţia fostei Uniuni Sovietice.

La un summit din această lună prim-miniştrii celor trei state au stabilit un obiectiv şi mai ambiţios, de a transforma spa­ţiul într-o "uniune economică eurasiatică" până în 2013. Se vorbeşte chiar şi de o monedă comună. Spre deosebire de încer­cările anterioare de reintegrare a statelor fost-sovietice, aceasta avansează.

Putin a sugerat de asemenea că, odată creat spaţiul eco­nomic comun, membrii acestuia ar trebui să înceapă discuţiile legate de un acord de comerţ liber între bloc şi UE.

Uniunea vamală a adoptat mai multe părţi ale acquis-ului co­munitar, corpul de legi al UE, spune un oficial rus. Uniunea pre­zintă avantajele de a stimula dezvoltarea sectorului de business prin eliminarea barierelor comerciale, putând de ase­menea contribui la restabilirea legăturilor orizontale dintre industrii şi întreprinderi întrerupte de prăbuşirea URSS.

În plus, legând Kazahstanul de Rusia, se contracarează in­fluen­ţa în creştere a Chinei în regiune. Ţările vecine Kîr­gîzs­tan şi Tadjikistan s-au arătat de asemenea interesate să se ală­tu­re uniunii. Putin ar dori să "completeze" uniunea cu Ucraina.

Sursa: Timpul.md după zf.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *