CSI / RusiaRăzboi

Putin vrea să construiască Donbasul cu muncitori din Coreea de Nord

Coreea de Nord ar putea trimite muncitori în două teritorii controlate de ruși din estul Ucrainei, potrivit ambasadorului Rusiei la Phenian, o mișcare care ar reprezenta o provocare pentru sancțiunile internaționale împotriva programului de arme nucleare al lui Kim Jong Un, scrie The Guardian.

Astfel, potrivit NK News, ambasadorul Alexander Matsegora a spus că lucrătorii nord-coreeni ar putea ajuta la reconstruirea infrastructurii distruse de război în așa-zisele republici populare autoproclamate din Donețk și Lugansk.

De asemenea, Matsegora a mai spus că există „o mulțime de oportunități” de cooperare economică între Coreea de Nord și republicile autoproclamate din regiunea Donbas a Ucrainei, în ciuda sancțiunilor ONU.

În cadrul unui interviu, Matsegora a declarat pentru ziarul rus Izvestia (Noutatea), potrivit NK News, că „constructorii coreeni înalt calificați și harnici, capabili să lucreze în cele mai dificile condiții, ne pot ajuta să ne refacem instalațiile sociale, infrastructurii și industriale”.

Comentariile sale vin la câteva zile după ce Coreea de Nord a devenit una dintre puținele țări care au recunoscut cele două teritorii separatiste din estul Ucrainei, acuzând guvernul de la Kiev că face parte din atitudinea „ostilă” a Washingtonului față de Phenian.

„Ucraina nu are dreptul de a ridica probleme sau de a contesta exercitarea noastră legitimă a suveranității, după ce a comis un act care duce lipsă de corectitudine și dreptate între națiuni, alăturându-se activ la politica ostilă, injustă și ilegală a SUA”, a transmis Ministerul de Externe al Coreei de Nord.

Drept răspuns, Ucraina a întrerupt relațiile diplomatice cu Coreea de Nord și a acuzat-o că subminează suveranitatea și integritatea teritorială.

De asemenea, și ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a declarat că apelul Rusiei către Coreea de Nord pentru sprijin a arătat că Moscova „nu mai are aliați în lume, cu excepția țărilor care depind de ea financiar și politic”.

Ucraina și-a suspendat deja contactul politic și economic cu Coreea de Nord, ca parte a sancțiunilor conduse de ONU, menite să facă presiuni asupra Phenianului să renunțe la programele nucleare și de rachete balistice.

De-a lungul timpului, Coreea de Nord a obținut valută străină prin trimiterea de cetățeni care să lucreze în străinătate. Conform sancțiunilor ONU, aceste persoane ar fi fost repatriate până la sfârșitul anului 2019, dar un număr semnificativ de muncitori nord-coreeni au continuat să lucreze în Rusia și China, precum și în Laos și Vietnam, după termenul limită impus de Națiunile Unite.

Matsegora a lăsat deschisă posibilitatea unei alte confruntări cu ONU din cauza sancțiunilor, după ce a sugerat că fabricile nord-coreene și centralele electrice construite în perioada sovietică ar putea folosi echipamente construite în regiunea Donbas, unde forțele susținute de Moscova luptă cu Ucraina din 2014.

Acest lucru ar contraveni unei interdicții ONU, impusă la sfârșitul anului 2017, privind achiziționarea de mașini industriale, echipamente electronice și alte articole de către Coreea de Nord.

Matsegora a recunoscut că sancțiunile ar putea bloca încercările de a stabili o legătură comercială între regiunile separatiste din estul Ucrainei și Coreea de Nord, dar a spus că legăturile economice sunt „absolut justificate”.

Go Myong-hyun, cercetător la Institutul Asan pentru Studii Politice din Seul, a fost citat de NK News, spunând că cooperarea economică va confirma că Rusia – un membru permanent al consiliului de Securitate al ONU care a impus sancțiuni asupra Coreei de Nord– a devenit un stat necinstit.

„Odată ce Rusia încalcă chiar sancțiunile pe care le-a autorizat, Consiliul de Securitate va fi subminat în mod critic”, a avertizat Go Myong-hyun.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *