Bună Dimineața

Puțină minte, vă rog

Mesajul „teze de licență la comandă” l-am întâlnit pe unul dintre bannerele publicitare ce apar atunci când navighezi pe internet. În spatele cuvintelor, o domnișoară cu un zâmbet amețitor ținea în mâini o diplomă aurie. Cu părul aranjat într-un coc, îmbrăcată la costum, fata semăna cu o business lady.

I-am dat click. Imediat am fost transportată pe un site sofisticat, unde eram invitată să aflu detalii despre serviciile de scriere a tezelor. Mi-a fost promisă o lucrare academică ce satisface toate criteriile necesare pentru a obține o notă bună. Conform informațiilor de pe site, tezele (de an, de master sau de licență) sunt realizate într-o perioadă de 20 sau 30 de zile sau în regim de urgență, în 2-4 zile. Autorii promit „discreție maximă” și se prezintă drept „prietenii/ partenerii de încredere în anii de studenție” care acordă „un mic ajutor” celor epuizați „din cauza unui serviciu obositor”. Am avut nevoie de câteva clipe pentru a găsi alte zeci de pagini similare, care se întrec în repeziciune și profesionalism. Unele sunt destul de ipocrite și scriu că oferă „consultanţă şi suport logistic”, iar „tezele procurate servesc exclusiv ca sursă de documentare în vederea realizării propriei lucrări.”

Se pare că aceste „afaceri” o duc bine în pofida crizei din țară. Din păcate, asta indică faptul că au suficienți clienți. Oare câți dintre cei 20.000 de absolvenți produși anual apelează la astfel de servicii? Răspunsul e: destul de mulți. Astfel este susținută activitatea a zeci de instituții-fantomă care contribuie la scoaterea pe bandă rulantă a specialiștilor incompetenți.

Comercializarea lucrărilor și promovarea deschisă a fraudelor intelectuale influențează dramatic percepția studenților. Aceștia nu mai înțeleg importanța tezelor pe care trebuie le să susțină dacă vor să primească titlul de licențiat sau masterand. Potrivit lor, inteligența e de vânzare.

Ceea ce nu reușesc să înțeleg este pasivitatea autorităților, care trec cu vederea asemenea ilegalități. Asta în condițiile în care infractorii se află la… un click distanță.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *