UE / Nato

R. Moldova are „unele probleme” pentru a obține regim liberalizat de vize cu UE

Aceasta reiese din raportul Comisiei Europene privind „progresele înregistrate de R. Moldova şi Ucraina în ceea ce priveşte punerea în aplicare a planurilor lor de acţiune în materie de liberalizare a vizelor”. Documentul a fost prezentat vineri, la Bruxelles.

„Autorităţile şi cetăţenii acestor două ţări au făcut eforturi intense pentru punerea în aplicare a planurilor lor de acţiune privind liberalizarea vizelor şi sper că atât RM, cât şi Ucraina vor înregistra în continuare rezultate pozitive. Dialogul privind vizele constituie un mijloc important de realizare a unor reforme în domenii precum drepturile fundamentale, traficul de persoane, gestionarea migraţiei şi criminalitatea organizată. De aceea, încurajez puternic autorităţile naţionale să facă în continuare eforturi susţinute în acest sens”, a declarat Cecilia Malmstrom, comisar european pentru afaceri interne.

Raportul referitor la progresele înregistrate de RM prezintă situaţia actuală a adoptării cadrului legislativ şi anume situaţia existentă la 8 iulie 2011. A doua serie de rapoarte va fi prezentată până la sfârşitul anului 2011, după adoptarea de către Kiev şi Chişinău a actelor legislative restante şi după încheierea misiunilor de evaluare din toamna acestui an.

Amintim că dialogul dintre UE şi Moldova privind vizele, ce examinează condiţiile necesare pentru instituirea unui regim fără vize pentru cetăţenii RM care călătoresc în UE, a fost lansat la 15 iunie 2010. Planul de acţiune a fost prezentat de comisarul Malmström autorităţilor moldovene la 24 ianuarie 2011.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *