Politică

R.Moldova cere despăgubiri de la Rusia, pentru că au limitat livrările de gaze și au generat o criză energetică de proporții. Spînu: „Vor plăti pentru asta”

Concernul rus „Gazprom” va fi acționat în judecată de Guvernul Republicii Moldova, deoarece a încălcat flagrant prevederile contractului semnat în toamna anului 2021. Mai mult, autoritățile vor cere despăgubiri importante de la ruși, în condițiile în care au limitat livrările de gaze și au generat o criză energetică de proporții în Moldova, susține vicepremierul Andrei Spînu, transmite Ziarul Național.

Potrivit lui Spînu, care anul trecut a semnat protocolul de livrare a gazelor cu Alexei Miller, rușii nu pot fi parteneri de nădejde.

„În ultimul an, cei de la „Gazprom” ne-au demonstrat că sunt capabili de orice. Când mă întrebați ce mai poate face „Gazprom”, eu nu am răspuns. Ei au tăiat gazul la toată Europa. Au închis gazul bulgarilor, italienilor, germanilor. Au închis robinetul spre Ucraina, au deconectat Polonia, Finlanda… Că o să ne trimită o scrisoare în care ne vor mai cere ceva… Asta se poate întâmpla oricând, indiferent ce am decide noi. Acțiunile lor au depășit cadrul economic și comercial. Totuși, să ne ceară să achităm gazul consumat de cei din stânga Nistrului nu pot. Este reglementat prin contract consumul de pe malul stâng și consumul de pe malul drept al Nistrului. Nimeni de la Chișinău nu va accepta vreodată să achite gazul consumat în stânga Nistrului”, a dat asigurări Spînu, într-un interviu pentru Deutsche Welle.

De asemenea, acesta a mai spus fără ocolișuri că Putin și „Gazprom” au generat criza energetică în Republica Moldova și vor plăti despăgubiri.

„Noi avem cu „Gazprom” un contract în care este specificat volumul de gaz pe care rușii trebuie să ni-l livreze, formula de calculare a prețului și modul de achitare. Noi am achitat tot. Criza energetică prin care trece acum R. Moldova este generată de „Gazprom” – Kremlin. Și vreau să fiu auzit când spun asta. Dacă acest concern și-ar onora azi angajamentele cu R. Moldova, criza energetică dispare și toți vor avea gaz și energie. Faptul că noi suntem nevoiți să cumpărăm gaz și curent de pe piață este din vina „Gazprom”. Juriștii noștri se ocupă deja de aceste detalii, pentru a acționa concernul rus în judecată, deoarece nu au executat contractul. Și vom cere inclusiv despăgubiri colaterale, pentru că, din cauza lor, a trebuit să realocăm bani de pe alte segmente, să luăm credite… Noi am semnat un contract cu „Gazprom” și am mizat pe acel contract”, a adăugat Andrei Spînu.

Sursa citată mai susține că nu suntem în anul 2021 și rușii nu au cerut rezilierea contractului, iar din acest motiv sunt obligați să respecte prevederile acestuia.

„Nu mai suntem în luna octombrie 2021, când ne-a expirat contractul cu „Gazprom”. Atunci ei puteau să ne spună că nu mai vor să semneze cu noi. Dar acum avem un contract în vigoare, iar „Gazprom” nu a cerut rezilierea lui. Nu a cerut nici diminuarea volumului, nimic. Pur și simplu își ignoră angajamentele. Și va plăti pentru asta”, a conchis Spînu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *