Social

R. Moldova din nou condamnată la CtEDO. Guvernul, obligat să achite un prejudiciu moral de 4500 de euro

Guvernul Republicii Moldova a fost obligat de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) să achite un prejudiciu moral de 4500 de euro unei femei care a fost anunțată în căutare de procurori cu încălcarea procedurilor, transmite Jurnal.md.

Judecătorii au stabilit că femeii i s-a încălcat dreptul la viața privată atunci când poza acesteia a fost publicată într-o secție de poliție.

Potrivit reclamantei, avocatul acesteia a observat, întâmplător, pe panoul public al secției de poliție Râșcani că a fost pusă sub acuzare și a fost căutată de poliție. O cerere ulterioară a avocatului de a avea acces la dosarul penal și de a întrerupe cercetarea în privința reclamantului a fost respinsă de poliție.

CtEDO a notat că, în conformitate cu jurisprudența sa, noțiunea de viață privată include aspectele legate de dreptul unei persoane la imaginea sa si că publicarea unei fotografii, fără acordul proprietarului acesteia, chiar dacă acest act este lipsit de vreun scop specific, constituie o ingerință în temeiul art. 8 din Convenție.

Curtea reține că, potrivit legislației moldovenesti, decizia de includere a unei persoane pe lista persoanelor căutate implică prelucrarea datelor cu caracter personal în sistemul național integrat automatizat de evidență a infracțiunilor, a cauzelor penale si a infractorilor, a avut un impact asupra caracterului penal al persoanei. Registrul si polițistii de la frontieră autorizați să aresteze persoana în cauză.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *