Politică

R. Moldova este în pericolul de a-și suspenda relațiile cu FMI

„R. Moldova nu şi-a îndeplinit până în prezent toate obligațiunile față de Fondul Monetar, inclusiv în ceea ce privește rectificarea bugetului. Mai mult, la 7 martie au fost aprobate unele proiecte de legi, față de care FMI şi-a manifestat îngrijorarea într-o scrisoare transmisă executivului și a fost deranjat nu atât de conținutul acestor proiecte, cât de maniera în care au fost promovate”, a remarcat Valeriu Lazăr. Drept urmare, oficialul a precizat că următorul board FMI, deși ar trebui să aibă loc la 20 aprilie, dar ar putea fi amânat din nou, dacă guvernul nu reușește până la 31 martie curent să-şi îndeplinească ultimele angajamente. 

De altfel, ministrul Economiei a comunicat, în cadrul conferinței, că, până în prezent, în R. Moldova are loc stagnarea procesului investițional, și, întrucât suntem într-o zonă de incertitudine economică, în plan regional, investitorii preferă să stea cu banii. „Pe acest fundal, atât investitorii străini, cât și cei din RM preferă să aștepte, deoarece nu au suficiente semnale optimiste pe piață”, a spus Valeriu Lazăr.

În același timp, în cadrul raportului de progres al Politicii Europene de Vecinătate (PEV) pentru R. Moldova, prezentat de Comisia Europeană, țara noastră a fost invitată să ia măsuri pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, inclusiv a procedurilor de înregistrare a investitorilor străini. Totodată, R. Moldova a fost sfătuită „să continue îmbunătățirea și simplificarea procedurilor vamale în vederea facilitării comerțului extern”.
Mai mult, potrivit vicepremierului, consumatorii din RM, asemenea celor din UE, preferă să nu consume, și nu din motiv că nu au bani, dar pentru că se plasează într-o zonă de incertitudine. „Banii pe care îi au îi țin în bănci sau acasă, iar datele arată că, deși veniturile medii au crescut, oamenii preferă să nu cheltuiască”, a precizat ministrul Economiei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *