CSI / RusiaMoldovaRăzboiSocialUcraina

R. Moldova își va pierde libertatea dacă Rusia va triumfa în Ucraina, avertizează președinta Maia Sandu

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a dat asigurări luni, 16 octombrie, la Praga, că o eventuală victorie a Rusiei asupra Ucrainei va duce la sfârşitul ţării sale ca stat liber, transmite Agerpres.

”Dacă Rusia ar triumfa, acest lucru ar pune capăt, probabil, şi existenţei Republicii Moldova ca stat liber”, deoarece ar însemna pierderea libertăţilor politice şi civice, a spus Sandu la deschiderea ”Forumului 2000” de la Praga.

După ce a denunţat că invazia rusă a fost ”menită să pună capăt existenţei Ucrainei ca stat suveran şi a poporului ucrainean ca naţiune”, politiciana în vârstă de 51 de ani i-a îndemnat pe aliaţii Kievului să împiedice victoria Rusiei.

Mai mult, pentru a-şi consolida democraţia, Republica Moldova speră să facă progrese pentru a se integra pe deplin în Uniunea Europeană (UE), a adăugat ea.

După ce, decenii la rând, a făcut parte din fostul bloc sovietic, a venit momentul ca ţara cu 2,7 milioane de locuitori ”să urmeze lumina de la capătul tunelului şi să intre într-un refugiu sigur în UE şi să-şi consolideze democraţia”, a subliniat președinta Republicii Moldova.

În luna martie 2022, la câteva zile după începerea invaziei ruse în Ucraina, Republica Moldova a solicitat oficial aderarea la UE şi i s-a acordat statutul de ţară candidată în acelaşi an.

Astfel, în timpul vizitei sale la Praga, Maia Sandu urmează să se întâlnească luni cu prim-ministrul ceh Petr Fiala. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Pentru “moldovenistii”…… care nu vor sa inteleaga ca ei sunt ROMANI.:
    Pentru voi,singurul drum spre Europa trece doar prin ROMANIA !
    Asta sa va intre bine in cap.
    Prin insistenta cu care sustineti statalitatea unei tari create artificial de rusi,prin sustinerea conceptului de moldovenism,aratati ca nu respectati si nu prea va pasa de Istoria Romanilor..
    Si atunci ma intreb de ce tot apelati cand va e greu la ajutorul romanilor.?
    Oare meritati sa va mai sprjinim ?

    1. Alde mamaia Sandu și tăți molotoivăniștii ei NU merită nimic din ajutorul pe care România îl varsă neîncetat în pobedistanul nășit de ribentrop-molotov. Nu reușesc de 33 de ani să iasă din paradigma respublika socialistă sovietică moldova, din pobedele și legendele moscălești și din trecutul bolșevik. Le „pute” ideea de ReUnire, ideea de a desființa pobedistanul de rit vechi, moscălesc dar NU le spun cetățenilor/populației trăitori/trăitoare pe acele meleaguri că FĂRĂ POMENILE EXTERIOARE RM DĂ FALIMENT INSTANT. Ăștia sunt „paliticienii” molotoivăniști, când e vorba de cerșit la nivel statal sunt „frați” cu România, le fată vaca; când e vorba de spus adevărul și de educat populația imbecilizată de propaganda moscălească, li se „îneacă corăbiile”, se umflă rânza statalistă în ei, vor să aibă ei pobedistanul lor „independent”. Sâlă imensă!!!
      Acești macurtizați NU MERITĂ NICIUN FEL DE AJUTOR, trebuie lăsați să dea cu capul de toate pragurile posibile, poate, poate se trezește ceva în ei. Ceva ce seamănă a demnitate umană…

  2. O gandire foarte, foarte proasta are Maia Sandu ! Dupa cum zice d-na, ar insemna ca daca Rusia cucereste toata Ucraina, sa inghete de frica si tarile baltice. Dar uite unde sunt tarile baltice si unde este RM in comparatie ! Si nici macar nu au avut propteaua pe care ar fi avut-o RM daca ar fi dorit sa beneficieze de ea (ma refer la Romania). RM nu a facut mai nimic sa beneficieze, dar s-a multumit sa suga la doua vaci (spre deosebire de tarile baltice). Ce inseamna asta ? Ca nu Rusia este vinovata de ce se intampla in si cu RM, ci RM insasi, ai caror oameni se complac in a fi sovietici. Daca iti place si te comporti ca fiind sovietic, automat este si o invitatie pt Rusia. Asta a facut RM pana acum, a invitat Rusia sa o invadeze, prin comportamentul si a politicienilor, dar si a populatiei. Cand nu va mai exista aceasta invitatie, nici Rusia nu va avea vreun succes in RM, chiar si cand ar cuceri toata Ucraina. Dar daca RM se unea cu Romania pana acum ? Mai avea Rusia vreo putere ? Dea ceea zic… RM s-a complacut, a flirtat cu Rusia si acum Maia Sandu are tupeul sa se planga. Daca stau sa ma gandesc… vaietul Maiei Sandu prinde la cine nu cunoaste situatia RM, nu la cei ca mine, care observ viata RM de mult timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *