EconomieSocial

R. Moldova va avea acces la un buget de 5,3 miliarde de euro, în cadrul programului „UE pentru sănătate”. „Se va îmbunătăți capacitatea de prevenire a bolilor, în special a cancerului”

Republica Moldova va avea acces la un buget de 5,3 miliarde de euro pus la dispoziție de Uniunea Europeană, după ce Guvernul de la Chișinău a aprobat marți, 28 februarie, în cadrul ședinței ordinare, ratificarea Acordului privind asocierea republicii noastre la programul „UE pentru sănătate”, semnat la Bruxelles pe 7 februarie 2023, transmite Ziarul Național.

Potrivit Ministerului Sănătății, asocierea la acest program va permite Republicii Moldova să participe la toate concursurile de proiecte lansate, ceea ce va contribui la fortificarea capacităților sistemului de sănătate, prin îmbunătățirea rezilienței acestuia și a eficienței resurselor, inclusiv pentru sporirea gradului de pregătire la situațiile de urgență.

De asemenea, cu ajutorul acestui program se va îmbunătăți capacitatea de prevenire a bolilor, în special a cancerului, va fi consolidată forța de muncă în domeniul sănătății, promovată transformarea digitală și va fi facilitat accesul la medicamente și dispozitive medicale.

Bugetul programului pentru perioada 2021-2027, în valoare de 5,3 miliarde de euro, este destinat entităților și organizațiilor neguvernamentale din domeniul sănătății din țările UE sau din țările terțe asociate la program. Republica Moldova va avea acces la finanțare pe poziție de egalitate cu statele-membre ale UE.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *