Social

R. Moldova – va renunța la raioane! Noua hartă administrativă a Republicii Moldova – supusă consultărilor publice

În perioada 10-17 februarie 2023, reprezentanți ai Guvernului, Parlamentului și Cancelariei de Stat vor discuta față în față cu toți actorii interesați de dezbaterea publică a proiectului Strategiei de reformă a administrației publice pentru anii 2023-2030.

Vor fi organizate 10 evenimente regionale la care sunt așteptați primari, președinți de raioane, reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, funcționari publici și colaboratori ai serviciilor desconcentrate, consilieri locali, raionali și municipali, dar și reprezentanți ai comunității internaționale, organizațiilor neguvernamentale și mediului de afaceri, presei naționale și locale, potrvit Telegraph.md.

Vineri, 10 februarie, vor avea loc 3 întâlniri regionale la:

 • Telenești (reprezentanți ai raioanelor Telenești, Orhei, Rezina, Șoldănești);
 • Căușeni (reprezentanți ai raioanelor Căușeni, Anenii Noi, Ștefan Vodă);
 • Ungheni (Ungheni, Călărași, Nisporeni).

Marți, 14 februarie, alte 2 evenimente se vor desfășura la:

 • Cahul (reprezentanți ai raioanelor Cantemir, Taraclia și Cahul);
 • Hîncești (reprezentanți ai raioanelor Cimișlia, Basarabeasca, Leova și Hîncești).

Pe 15 februarie reprezentanții din mun. Chișinău, Criuleni, Strășeni, Dubăsari și Ialoveni se vor întâlni la Palatul Republicii pentru consultări publice.

Vineri, 17 februarie, vor fi organizate încă 3 întâlniri teritoriale la:

 • Bălți (reprezentanți ai raioanelor Fălești, Glodeni, Rîșcani, Sîngerei și mun. Bălți);
 • Edineț (reprezentanți ai raioanelor Ocnița, Dondușeni, Briceni și Edineț);
 • Soroca (reprezentanți ai raioanelor Drochia, Florești și Soroca).

Iar a zecea consultare publică va avea loc la Comrat cu reprezentanți ai UTA Găgăuzia.

Mai multe detalii despre organizarea și locul desfășurării întâlnirilor pot fi oferite de reprezentanții Guvernului în teritoriu, șefii Oficiilor teritoriale ale Cancelariei de Stat.

Proiectul Strategiei de reformă a administrației publice pentru anii 2023-2030 este disponibil pentru consultări publice pe portalul www.particip.gov.md, la următorul link: https://bit.ly/3jt5YMB

Până la 17 februarie, Cancelaria de Stat va sistematiza toate propunerile de modificare a noii strategii pentru elaborarea documentului final propus spre aprobare în ședință de Guvern.

Noua hartă administrativă a Republicii Moldova, supusă consultărilor publice
Noua hartă administrativă a Republicii Moldova, supusă consultărilor publice

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

 1. Cred ca populatia nu va fi de acord,si are dreptate.Cind vine vorba sa te duci pentru o spravca in alt raion,parca e incomod… Dar care sunt bineficiile ? Nu se cunosc cu exactitate…

  1. Bai Nikalai
   La creierul tau de rusnac nu prea intelegi ca asa se reduce numarul de angajati la stat ( de geaba) sitot asa se reduc si cheltuielile cu salariile platite din impozitelleadunate de la oameni.
   Ia baga tu o fuguta ,repejor in Siberia natala si plange -te lui Putin.

 2. Excact, si cand vOR avea nevoie de un doccument (ca birocratia ramane, evident), vor trebui sarmnbii oameni sa se duca tocmai cine stie unde…

 3. o altă „strategie” scrisă pe genunchi. or, strategia, în mod explicit şi implicit, tre să descrie evidențiat realizarea unor scopuri bine precizate. aici vedem doar specificarea sutellor de milioane euro…în rest e „trai mai bun, viață colorată” alte baliverne. plus la toate, în 2025 vine guvernarea sosialiștilor-șoriștilor (probabil și usaților) și cam gata cu zisa-strategie

 4. Cum puteți sa depărtați satele de lângă Chisinau aflinduse la 20-30 km și sa trimiteti populatia la o distanta de 100-150 km, iar cele aproape de “județ” sa vina la Chisinau. Fa gândiți cu capul, ori cu picioarele. La populație trebuie sa le fie convinabil de a primi un certificat, cât mai aproape. Trebuie de luat în vedere o dustanta anumita pentru Chisinau, ex. 50-75… km…

   1. În 2050… E singura soluție de spargere a găștilor din primării și instituțiilor publice. Numai că e greu de făcut, măcar din 2 motive:
    -nu există interes(unde vor mai lucra neamurile?)
    -tehnic, în mediul rural e greu de implementat când se lucrează încă, cu telefoane cu taste.

 5. Total gresit ce scrie Timpul. E harta unde se vor petrece consultarile nu harta administrativ-teritoriala. Ca exemplu in Orhei autoritatile șoriste nu au oferit sala , de asta intrunirea va fi la Telenesti. Rectificati stirea falsa. Vedeti contul de facebook al Cancelariei de Stat.

  1. Posibil sa fie precum scrii, adiac doar consultari si nu harta administrativa. Dar problema ramane. Oamenii nu trebuie nici sa se revolte, nici sa intre in panica. Si acum ma refer strict la harta administrativa. Aceeasi problema se pune in in Romania, unde 3-4 judete trebuie sa se uneasca intr-o regiune. De ce asta ? Pt ca asa se pot realiza proiecte mult mai mari, cu bani de la UE si administrarea se reduce, nemaiplatind atati functonari inutili. Adevarat ca distanta cetateanului pana la Centru creste, dar in timpul actual nu mai mergi pe jos, ci cu masina. Aceasta reforma a fost facuta in Franta, Germania si alte tari UE. Reforma asta teritoriala trebuie facuta si la noi din ratiuni economice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *