CSI / Rusia

Rabinul-șef al Moscovei a fugit din Rusia din cauza presiunilor la care era supus: A refuzat să susțină războiul

Rabinul-șef al Moscovei, Pinchas Goldschmidt, a fugit din Rusia din cauza presiunilor la care era supus pentru a sprijini campania militară, a declarat marți nora acestuia.

Avital Chizhik-Goldschmidt, jurnalistă, soția fiului lui Goldschmidt, Beniamin, a scris pe Twitter că acesta „a refuzat” să susțină războiul, relatează The Moscow Times.

Rabinul și soția sa, Dara Goldschmidt, au mers în luna martie în Ungaria pentru a aduna fonduri pentru refugiații ucraineni, apoi s-au deplasat în Israel.

„Acum sunt în exil, departe de comunitatea pe care o iubesc, au construit-o și în care și-au crescut copiii, în care au trăit peste 33 de ani”, a spus Chizhik-Goldschmidt.

De la începutul lunii mai, Rabinul Goldschmidt a spus că a plecat în Israel din cauza stării de sănătate a tatălui lui și a mai precizat că nu știe când se va întoarce în Rusia.

Goldshcmidt, care s-a născut în Elveția, a declarat pentru publicația britanică The Times că a fost sfătuit să nu mai revină la Moscova pentru moment. Rabinul a spus că nu va mai condamna public invazia din Ucraina pentru a asigura „supraviețuirea” comunității evreiești din Rusia, care numără 500.000 de persoane.

Rabinii-șefi din Israel i-au îndemnat liderii comunităților evreiești ruse să respecte autoritatea lui Goldschmidt, chiar dacă el lipsește deocamdată din Rusia, potrivit Jerusalem Post.

„Instanța rabinică pe care a condus-o continuă să funcționeze sub îndrumarea lui și oferă susținerea celor care au nevoie”, au transmis rabinii.

Goldschmidt a fost reales ca rabin-șef în capitala Rusiei săptămâna aceasta pentru încă un mandat de șapte ani, în ciuda exilului său autoimpus.

Un purtător de cuvânt al rabinului-șef al Rusiei, Berel Lazar, care a criticat și el războiul declanșat de Rusia în Ucraina, a spus că nu are nicio cunoștintă de vreo presiune asupra liderilor evrei pentru a susține războiul.

Sursa: Digi24.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.