ActualitateExterne

Rachete Hezbollah lovesc Israelul, IDF a bombardat un important depozit de armament din Beirut

După ce ostilitățile s-au oprit pentru câteva zile, armata israeliană (IDF) a anunțat miercuri că a lovit un depozit subteran de „arme strategice” aparținând Hezbollah în suburbiile sudice ale Beirutului, conform CNN. În paralel, gruparea șiită libaneză a lansat miercuri dimineață peste 50 de rachete spre nordul Israelului, unele dintre acestea atingându-și țintele.

 

Forțele de apărare israeliene au declarat că loviturile au fost efectuate „în conformitate cu instrucțiunile precise ale serviciilor de informații ale IDF” și că au fost luate „numeroase măsuri” pentru a reduce riscul de rănire a civililor. Atacul a avut loc la doar câteva ore după ce Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea cu privire la amploarea campaniei de bombardament a Israelului în Beirut și la „bilanțul civil” al loviturilor. CNN a raportat la începutul acestei săptămâni că a existat o amânare a loviturilor israeliene asupra Beirutului în ultimele zile, pe fondul unor „înțelegeri” între oficialii americani și israelieni, potrivit unei surse familiarizate cu această chestiune.

Agenţia naţională de presă libaneză a confirmat atacul împotriva zonei de sud a oraşului Beirut care a avut loc miercuri dimineaţă şi despre care încă nu există alte detalii.

Cu doar o oră mai devreme, în jurul orei locale 6:00 (3:00 GMT), purtătorul de cuvânt de limbă arabă al armatei israeliene, Avichay Adraeea, avertizase pe X că un atac asupra zonei Haret Hreik, la sud de Beirut, este iminent şi a îndemnat locuitorii să evacueze zona unde armata israeliană spune că activează miliţia şiită libaneză Hezbollah.

Proiectile Hezbollah au lovit Israel

Armata israeliană a mai raportat că, la primele ore ale zilei de miercuri, 50 de rachete au fost lansate de pe teritoriul libanez spre nordul Israelului, informaţie confirmată ulterior de gruparea şiită Hezbollah, conform Agerpres.

Potrivit armatei israeliene, rachetele au fost îndreptate spre zona Safed din nordul Israelului, astfel că alarmele au sunat cu câteva minute înainte pentru a alerta populaţia.”Unele dintre proiectile au fost interceptate şi au fost identificate proiectile care au căzut în zonă”, au declarat autorităţile israeliene pe canalul lor Telegram.

Deocamdată nu există sesizări privind victime în zonă.

Hezbollah a revendicat atacul, indicând că este vorba de represalii la invazia israeliană.”În sprijinul poporului nostru palestinian rezistent din Fâşia Gaza, în sprijinul rezistenţei sale curajoase şi onorabile, în apărarea Libanului (…), luptătorii Rezistenţei Islamice au bombardat la 1:40 a.m. miercuri, 16 octombrie 2024, oraşul ocupat Safed cu un mare baraj de rachete”, a indicat gruparea şiită pe canalul Telegram al Rezistenţei Islamice, informaţii preluate de presa locală.

Marţi, adjunctul secretarului general al Hezbollah, Naim Qassem, a declarat că grupul poate ataca “orice punct” din Israel în cadrul “dreptului său de a se apăra”, după ce Israelul şi-a început campania masivă de bombardare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *