CSI / Rusia

Rada Supremă de la Kiev a votat: Ianukovici NU mai deține dreptul de a fi numit “preşedinte”

Constituţia Ucrainei prevede că, titlul de preşedinte al ţării rămâne pe viaţă, pentru persoanele care au stat în acest post, doar dacă nu au fost demise din cauza unor acuzaţii dure.

Reamintim că, fostul preşedinte ucrainean, Victor Ianukovici a fost demis la sfârşitul lunii februarie al anului trecut. Acesta a fost învinuit de omucideri în masă şi recent a fost dat în căutare internaţională.

În iarna 2013-2014, după ce în prealabil a refuzat unilateral semnarea Acordului de asociere al Ucrainei la Uniunea Europeană (parte a Parteneriatului Estic, Ianukovici a fost ținta unor proteste pro-europene de masă, care s-au soldat în cele din urmă cu demiterea sa și preluarea interimatului funcției de președinte de către speakerul Oleksandr Turcinov (22 februarie 2014).

La 22 februarie 2014, președintele Ianukovici a părăsit capitala Kiev pentru a participa la un congres pro-rus la Harkov. Într-un discurs preînregistrat, difuzat prin mijloacele de informare în masă, acesta afirma că nu intenționa să demisioneze. Totuși, Ianukovici nu a mai compărut la congresul de Harkov, în timp ce în presă apăreau deja relatări despre faptul că ar fi fugit într-o direcție necunoscută, cel mai probabil Rusia, Belarus sau chiar Emiratele Arabe Unite.

După câteva zile de incertitudine, timp în care a fost dat în urmărire internațională pentru genocid,[4] Ianukovici a susținut o conferință de presă în orașul rus Rostov pe Don în care blama noua putere "profascistă"de la Kiev pentru lovitură de stat.

sursa: timpul.md/publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *