Editorial

Raiul pe pământ

Mai mult decât atât, Raiul există aici, în Moldova, iar cel mai mult se bucură de el evlavioşii şi cucernicii preoţi, cei care, prin exemplele lor pioase, ar trebui să inspire credinţă ortodoxă în cel mai păgân suflet, cei care, de la un timp încoace, una le spun credincioşilor şi alta fac. 
Săptămâna trecută, Publika a realizat un reportaj despre casele de lux ale preacuvioşilor, reportaj care mi-a deschis ochii asupra unui trist adevăr: ca să devii un om de succes în Moldova, nu trebuie să fii economist, avocat, politician, inginer, arhitect sau bancher, este de ajuns să te faci preot. Mai departe, ştiţi și voi: de la mine mai puţin, de la Dumnezeu mai mult, iar de la enoriaşi şi mai mult.

Aşadar, Publika ne-a prezentat palatele unor preasfinţi slujitori ai bisericii. Dar, să-i luăm pe rând. Episcopul de Bălţi şi Făleşti Marchel, cel care la un moment dat era gata să schimbe crucea cu secera şi ciocanul, locuieşte într-o vilă care valorează aproximativ 90 mii euro. Secretarul Mitropoliei Moldovei, protoiereul Vadim Cheibaş, şi-a construit şi el un colţ de paradis pe pământ, într-un cartier din Chişinău. Specialiştii estimează costul unui astfel de palat între 120 şi 150 mii euro. Un alt delegat al Domnului pe pământ, protoiereul Ioan Ciuntu, parohul Bisericii „Sf. Teodora de la Sihla”, locuieşte într-o vilă din Valea Morilor, estimată la un preţ de peste 7 milioane lei. Despre vila Înalt Preasfinţitului Vladimir cred că nici nu mai are rost să vorbim. Acum nu încerc să torn zoi în capul sus-vizaţilor, vor răspunde la timpul lor în faţa lui Dumnezeu, aşa cum spune credinţa ortodoxă. Nici nu vom cita Biblia în care scrie negru pe alb: împarte bogăţia la săraci, pentru că Împărăţia Domnului e în ceruri, nu aici. Se vede că preacuvioşii nu mai au răbdare până vor ajunge la ceruri şi au decis să-şi ridice o mică împărăţie pe pământ. Dar ce pot spune eu, un ateu milog? Mi-ar fi interesant să aflu ce cred enoriașii despre aceste palate. Ce ar spune o mătuşă care dă ultimii lei pentru o lumânare, sau un bătrânel care agoniseşte anul întreg din pensia mizeră pentru a avea o masă de Paşte? Cred că ar tăcea, pentru că aşa sunt credincioşii noştri – mai mult tac şi mai mult cred. În schimb, popii nu tac, îi învinuiesc pe toţi de satanism şi desfrâu, după care îşi mai construiesc un palat şi continuă să propovăduiască cuvântul Domnului.

Regret că am ales Jurnalismul în locul Teologiei cândva demult, când nu ştiam la ce facultate să merg. Aș fi ajuns un om de succes azi, cu un palat undeva într-o zonă de elită, cu o maşină de lux în garaj şi cu un bilet garantat în Paradis… Aşa că, stimaţi părinţi, în caz că vreţi un viitor luminos şi nobil pentru copiii voştri, uitaţi de juridică, medicină, ştiinţă sau economie. Daţi-i la Facultatea de Teologie, pentru că Biserica este cu siguranţă cea mai de succes afacere din Moldova ultimilor două decenii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *