Externe

Rămășițele pământești ale lui Fidel Castro au ajuns în provincia Santiago de Cuba, locul de înhumare

Pe ambele părți ale șoselei principale, mii de locuitori ai provinciei au primit cortegiul funerar cu strigăte de victorie, cu drapele cubaneze și cu portrete ale fostului lider de la Havana, scenă care s-a repetat pe durata celor patru zile cât a durat călătoria în aproape întreaga insulă.

Urna cu cenușa lui Castro va fi depusă în cimitirul Santa Ifigenia din Santiago de Cuba, cunoscut drept necropola demnitarilor și martirilor cubanezi și unde doarme somnul de veci eroul național al Cubei, José Martí. De altfel, printre primele detalii pe care le-a oferit comisia care organizează funeraliile lui Castro — decedat la 25 noiembrie — a fost locul înhumării, cimitirul Santa Ifigenia, unde s-a construit pe tăcute un mausoleu situat în apropierea celui ridicat în onoarea lui Martí, pentru care Castro și-a declarat în numeroase rânduri admirația.

Însă chiar și acum se știe prea puțin despre cum va arăta mormântul lui Fidel, spre deosebire de cel al fratelui său Raúl, care va fi înmormântat alături de soția sa Vilma Espín.

Santa Ifigenia, cel mai important cimitir din Santiago de Cuba, a fost o alegere naturală pentru fostul președinte, născut în această regiune, scena luptelor de independență cubaneze și care a oferit adăpost "bărboșilor" conduși de Fidel în lupta sa împotriva lui Fulgencio Batista, până la triumful revoluției din 1959. Cimitirul poarte numele unei sfinte de rasă neagră și este printre cele mai vechi din insulă, fiind inaugurat în februarie 1868, în nord-vestul urbei.

Mai mulți tovarăși de luptă ai lui Fidel Castro au fost înhumați aici. Când pe un mormânt flutură drapelul cubanez și steagul roșu-negru al Mișcării 26 iulie, organizația rebelă condusă de Fidel, aceasta înseamnă că în acel mormânt este înhumat un luptător de gherilă. Santa Ifigenia, considerat un muzeu în aer liber, se evidențiază totodată prin operele de artă care decorează mormintele, nelipsind nici mormintele de marmură neagră în formă de piramidă.

Și nu putea lipsi nici artistul care i-a închinat o odă liderului cubanez decedat. Cântecul ‘Cabalgando con Fidel’ (Călătorind cu Fidel), compus de cantautorul Raúl Torres după moartea liderului revoluției cubaneze, s-a transformat în ultimele zile într-un adevărat imn care se poate auzi la orice oră din zi și din noapte la posturile de radio și la posturile tv de stat din insulă.

Autorul a declarat pentru presa locală că al său cântec este "o prelungire a emoțiilor care îl încearcă" la dispariția lui Fidel. "Încă sunt afectat de evenimentul dureros care îndoliază țara", a comentat Torres. Difuzat în premieră luni, 28 noiembrie, la trei zile după moartea lui Castro, textul cântecului, publicat pe site-ul oficial Cubadebate, care beneficiază de acompaniamentul Orchestrei Simfonice Naționale, face referire la "rănile care nu se vindecă ale bărbaților și femeilor care nu te vor lăsa să pleci. Astăzi, inima ne bate să iasă din trup și poporul tău nu vrea să-și ia rămas bun de la tine".

Iar refrenul sună astfel: "Omule, cei care îți sunt recunoscători îți vor fi alături. Cât de dor ne este de isprăvile tale. Nici măcar moartea nu poate crede că a pus gheara pe tine. Omule, ajunsesem să te știm etern". Raúl Torres a compus un cântec — ""El regreso del amigo" (Întoarcerea prietenului) — și la moartea președintelui venezuelean Hugo Chávez, decedat la 5 martie 2013. 

Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *