Social

Raport al Băncii Mondiale: 15 țări INTERZIC femeilor să lucreze FĂRĂ ACORDUL soțului

‘Numeroase societăți au realizat progrese, angajându-se, încetul cu încetul, să suprime formele persistente de discriminare împotriva femeilor, însă mai sunt multe de făcut’, subliniază președintele BM, Jim Yong Kim, în preambulul raportului, intitulat ‘Femeile, afacerile și dreptul’.

Dintre cele 143 de țări analizate în acest raport (din 193 de țări membre ONU), 15—între care Iran, Siria, Bolivia și Gabon—dau bărbaților dreptul de a se ‘opune’ ca soțiile lor să lucreze și de a le ‘împiedica să accepte un loc de muncă’.

În Guineea, femeile trebuie să sesizeze tribunalele pentru a anula decizia soțului de a se opune, ‘în numele intereselor familiei’, ca acestea să intre în viața activă.

În Rusia, 456 de profesii (șofer de camioane agricole, acar, instalator etc.) sunt interzise femeilor, indică Banca Mondială.

În cel puțin 29 de țări (între care Arabia Saudită, Honduras, Senegal), legea prevede că bărbatul este ‘capul familiei’ și, așadar, îi este încredințat controlul asupra ‘deciziilor cruciale’ privind alegerea domiciliului, obținerea documentelor oficiale (pașaport, carte de identitate) sau deschiderea unui cont bancar.

BM amintește că anumite țări occidentale au întârziat în a acorda egalitate de drepturi între femei și bărbați: Spania a așteptat până în 1981, iar Elveția până în 1984 pentru a permite femeilor să meargă la tribunal fără acordul soțului.

Raportul identifică, de asemenea, anumite progrese realizate pe plan mondial. În doi ani, 48 de schimbări de legislație în 44 de țări au sporit egalitatea între sexe, în special în Cote D’Ivoire, unde femeile sunt libere, din 2013, să lucreze fără acordul soțului.

Aceste progrese sunt, uneori, fragile, subliniază raportul, evocând recentele modificări legislative din Egipt, unde reguli constituționale privind discriminarea împotriva femeilor au fost suprimate odată cu sosirea la putere a Fraților Musulmani.

Pe un eșantion mai restrâns de 100 de țări, raportul notează că 76 din acestea au pus în aplicare legislații specifice privind violența conjugală, însă Orientul Mijlociu și Africa de Nord rămân în urmă în această privință, încheie France Presse.

Timpul.md
via Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *