Actualitate

Raport de alternativă privind concesionarea aeroportului

Cei patru deputaţi care au elaborat raportul de alternativă sunt socialiştii Oleg Lipskii şi Vasile Bolea şi liberal-democraţii Anghel Agachi şi Iurie Ţap. Ultimul este şi preşedintele Comisiei de anchetă.

„Raportul nostru este de alternativă, or majoritatea, cinci deputaţi, au aprobat raportul, să spunem, al lor. De fapt, noi am elaborat raportul. Dumnealor, în luna mai, atunci când am încercat în două şedinţe să discutăm pentru a apăra ceea ce e scris în raport, dumnealor l-au trunchiat, concluziile şi analiza noastră au modificat-o şi au aprobat raportul comisiei cu cinci – contra patru, în favoarea lor. De aceea, nu puteam să nu prezentăm un raport care este bazat pe o analiză concretă şi care reprezintă realitatea. Societatea trebuie să aibă posibilitatea să suprapună aceste două rapoarte şi să vadă unde este adevărul”, a declarat Iurie Ţap într-o conferinţă de presă.

Raportul de alternativă stipulează că aeroportul este o întreprindere profitabilă şi strategică, şi a fost dată în concesiune fără să existe un studiu de fezabilitate. Mai exact, iniţial s-a luat decizia de a-l da în concesiune, iar apoi s-a făcut studiul. În opinia autorilor raportului de iniţiativă, dacă citeşti acel studiu, se creează impresia că nu a fost făcut pentru organele statului, dar pentru concesionar, fiind stipulate beneficiile pe care acesta urmează să le aibă. La fel, se constată lipsa de transparenţă în procesul de selectare a concesionarului şi neconformitatea clauzelor contractului de concesiune.

Din Comisia de anchetă cu privire la concesionarea aeroportului mai fac parte şi liberalul Ion Casian, deputaţii neafiliaţi Galina Balmoş şi Anatolie Zagorodnîi şi democraţii Vladimir Andronachi şi Sergiu Sârbu.

Solicitat de IPN, Sergiu Sârbu a declarat că raportul de alternativă este o opinie separată faţă de raportul oficial, aprobat de majoritatea membrilor comisiei de anchetă. Raportul oficial a fost deja distribuit deputaţilor şi urmează a fi dezbătut în plenul Parlamentului. Potrivit lui, opinia separată este bazată pe propria interpretare a prevederilor legale şi a unor aspecte. „Comisia are raportul său de bază, dar domnul Ţap nu este de acord şi a venit cu declaraţii mai mult politice, cu propriile interpretări”, a spus deputatul. „Noi vom respecta procedura întocmai şi nu la conferinţe de presă, dar în plenul Parlamentului vom prezenta raportul comisiei, nu nu opinia domnului Ţap”, a mai spus parlamentarul.

Comisia de anchetă pentru evaluarea exercitării atribuţiilor autorităţilor statului în procesul de monitorizare a executării angajamentelor care derivă din contractul de concesiune a Aeroportului Internaţional Chişinău a fost creată pe 3 decembrie 2015. Comisia urma să prezinte, în termen de două luni, raportul privind executarea angajamentelor care derivă din contractul de concesiune a aeroportului, însă mandatul de activitate a fost prelungit.

 IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *