Actualitate

RAPORT după vandalizarea mormintelor unor eroi români în R.Moldova

"Întrucât până la această oră nu am primit niciun fel de informaţie despre făptuitori, am cerut ambasadorului Marius Lazurca şi ministrul Apărării Naţionale i-a cerut ataşatului militar să se deplaseze la Călăraşi (R.Moldova – n.r.), unde să facă o evaluare a situaţiei, să ia legătura cu Procuratura şi Poliţia din Republica Moldova şi să facă un raport către Bucureşti", a declarat Cristian Diaconescu.

Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de MAE, Ministerul Afacerilor Externe a luat act cu preocupare de incidentul din noaptea de 3 spre 4 aprilie, când un număr de cruci de mormânt din cimitirul dedicat eroilor români din oraşul Călăraşi, din Republica Moldova, au fost deplasate.

"Imediat după producerea actelor de vandalism, Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Chişinău, s-a aflat în contact permanent cu autorităţile relevante din Republica Moldova pentru clarificarea circumstanţelor faptelor şi pentru remedierea mormintelor afectate de distrugeri. Primarul oraşului Călăraşi şi Consiliul local au procedat cu promptitudine la repararea stricăciunilor. De asemenea, comisariatul local de poliţie investighează cazul, în vederea identificării făptaşilor. Având în vedere că până în acest moment nu au fost identificaţi autorii, ministrul Cristian Diaconescu a cerut ambasadorului să se deplaseze la Călăraşi pentru a face o evaluare şi să contacteze direct poliţia şi procuratura din zonă", se arată în comunicat.

Cimitirul Eroilor Români din oraşul Călăraşi din R.Moldova a fost vandalizat în noaptea de marţi spre miercuri de un grup de persoane necunoscut.

Agresorii au demontat cruci pe care le-au aruncat la întâmplare, iar pe una dintre ele au distrus-o definitiv.

Primarul oraşului, Nicolae Melnic, a declarat că primele informaţii în legătură cu incidentul le-a primit de la un pădurar. "Ne-am deplasat la faţa locului şi am găsit un dezastru. Acum lucrează oamenii acolo. Crucile sunt reinstalate. Cea distrusă trebuie înlocuită. Costul unei cruci este de cel puţin 500 de lei (32 de euro). Este un sacrilegiu", a afirmat el, adăugând că în cei trei ani de când a fost construit cimitirul acest lucru se întâmplă pentru prima dată.

Potrivit primarului, în urmă cu o lună, oraşul a fost bulversat de un alt scandal: o persoană a aruncat cu o cutie de vopsea în monumentul eroilor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial. "Nu ştim cine a făcut acest lucru, dar este posibil să fi fost o reacţie a cuiva la cele întâmplate atunci", susţine el. Cu toată că din când în când pe garduri şi pe pereţii clădirilor apar inscripţii cum ar fi "Basarabia – pământ românsec", primarul neagă că în Călăraşi ar exista o confruntare între tinerii proeuropeni şi cei procomunişti.

Reprezentantul Comisariatului de poliţie, Mihail Burca, a declarat că pentru moment poliţia nu are niciun suspect, iar procurorul raionului a afirmat că va demara o urmărire penală.

În iulie 1941, pe locul unde a fost ridicat Cimitirul Eroilor Români şi-au pierdut viaţa 42 de militari români. Până în 1960, când aici a fost ridicată o troiţă, zona a fost acoperită de gunoaie şi mărăcini. Troiţa a fost demontată de autorităţile sovietice şi reinstalată după 1990.

Via Gandul.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *