Actualitate

RAPORT: În 2013 accidentele rutiere au provocat MOARTEA a 1,25 milioane de persoane

În pofida creșterii populației și a numărului de vehicule, numărul accidentelor rutiere mortale în 2013 rămăsese relativ constant începând cu 2007. 

În perioada analizată, în Africa s-au înregistrat cele mai multe victime ale accidentelor rutiere. Pe acest continent, rata mortalității este cea mai ridicată din lume — 26,6 la 100.000 de locuitori, față de 9,3 la 100.000 de locuitori în Europa.

„Accidentele rutiere fac ravagii inacceptabile, în special în rândul populației din țările sărace”, a estimat directorul general al OMS, Margaret Chan, referitor la raportul publicat luni.

Jumătate dintre victimele accidentelor rutiere sunt motocicliști (23%), pietoni (22%) și bicicliști (4%).

Potrivit raportului citat, situația s-a îmbunătățit în 17 țări (cu o populație însumată de 409 milioane persoane).

OMS susține că viteza maximă în aglomerările urbane trebuie să fie de 50 km/h. Doar 47 de țări (reprezentând 950 de milioane de persoane) respectă această recomandare.

În privința condusului auto sub influența alcoolului, raportul arată că cele mai frecvente în 2013 au fost cazurile de tineri șoferi în stare de ebrietate.

În această situație, OMS recomandă ca alcoolemia maximă permisă prin lege să fie 0,02 grame/mie în cazul tinerilor și al celor care dețin de puțin timp permisul de conducere auto. Un număr de 21 de țări europene au adoptat deja această prevedere legislativă.

Raportul OMS mai relevă că în 105 țări (reprezentând 4,8 miliarde persoane) este obligatorie centura de siguranță în timpul deplasării autovehiculului, atât pentru locurile din față, cât și pentru cele din spate. 

Sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *