Social

RAPORT: Peste 3700 de copii au devenit victime ale violenței

Din numărul total, 211 cazuri grave suspecte de abuz au fost referite de către angajaţii din sector autorităţilor tutelare de nivelul I şi II, poliţiei, Inspecţiei Muncii. Datele au fost făcute publice astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, de ministrul Educației, Maia Sandu.

Potrivit ei datele raportului ,,demonstrează că o parte din instituţii şi angajaţi din sector sunt conştienţi de responsabilităţile pe care le au în legătură cu identificarea şi raportarea cazurilor şi se preocupă cu adevărat de protecţia copilului în mediul educaţional şi în alte medii”. În acelaşi context, ministrul Educaţiei s-a arătat îngrijorată de faptul că ,,în instituţii au fost identificate şi raportate, în mare parte, cazurile de abuz fizic şi emoţional din partea elevilor, iar cazurile de neglijare severă, abuz sexual şi exploatare prin muncă, precum şi cazurile de abuz din partea adulţilor, inclusiv din partea angajaţilor din sistem au fost mai puţin raportate organelor cu atribuţii în domeniu”.

Cele mai multe cazuri de violenţă – circa 1050 – au fost sesizate de elevi, aceştia fiind urmaţi de cadrele didactice, care au semnalat 1043 de cazuri. Părinţii şi personalul non-didactic au raportat, respectiv 317 şi 310 cazuri, arată datele raportului.

În perioada imediat următoare, Ministerul Educaţiei îşi propune să contribuie, împreună cu celelalte ministere, la adoptarea de către guvern a Mecanismului intersectorial de cooperare pentru asistenţa şi monitorizarea copiilor victime şi potenţiale victime ale abuzului, neglijării, exploatării şi traficului, la consolidarea capacităţilor ministerului şi direcţiilor raionale de învăţământ pentru monitorizarea aplicării Procedurii în sector, precum şi la formarea cadrelor didactice în domeniul organizării activităţilor de prevenire cu elevii şi cu părinţii/îngrijitorii copiilor.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *