Ultima oră

Raport: Republica Moldova, cea mai francofonă din Europa de Est

Principalul semnatar al raportului este Jacques Attali, eminent economist, înalt functionar francez şi scriitor, autor a nu mai puţin de 65 de eseuri şi romane.

României şi Republicii Moldova le sunt dedicate în raport câteva pagini din care aflăm că cele două ţări sunt "figuri de excepţie cu o francofonie încă vivace şi sub-exploatată".

Moldova este considerată de raportor drept "ţara cea mai francofonă din Europa centrală şi orientală. 45 la sută dintre moldoveni învaţă franceza iar în România învecinată, descrisă şi ea drept una dintre cele mai francophone ţări din regiune, aproape 20 de procente din populaţie vorbeşte franceza" se poate citi în raportul realizat de Jacques Attali.

Alături de semnătura acestuia, pe copertă mai apar trei nume, două franceze şi unul românesc. Claudia Vlagea a participat la redactarea acestui raport şi ne-a acodat un interviu. }ntgr-un interviu realizat de Vasile Damian, ea încearcă să facă o sinteză a celor 53 de propuneri susceptibile să transforme francofonia şi francofilia în motoare ale unei creşteri economice durabile şi vorbeşte despre câştigurile României după ce ţara a intrat în Organizaţia internaţională a francofoniei. Pentru început însă, de ce era nevoie de un astfel de raport.
 
Sursa: rfi.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *