RăzboiUcrainaUE / Nato

Raport: Sărăcia în rândul copiilor și impactul invaziei ruse, principalele provocări privind drepturile omului în UE în 2022

Efectele invaziei ruse din Ucraina, cu sosirea a milioane de refugiaţi, dar şi creşterea sărăciei în rândul copiilor sunt două dintre principalele provocări privind drepturile omului cu care s-a confruntat Uniunea Europeană în 2022, potrivit unui raport publicat joi, transmite EFE și Agerpres.

Raportul notează de asemenea că pandemia de coronavirus a avut între altele ca efect creşterea riscului de excluziune socială sau sărăcie în rândul copiilor, precum şi că în 2021 România a fost statul comunitar cu cea mai ridicată rată a sărăciei în rândul copiilor.

”Încă o dată, Europa s-a confruntat cu un nou an de tulburări şi convulsii extraordinare. În 2022, Rusia a invadat Ucraina, declanşând evenimente şi suferinţe pe care Europa spera să nu le mai experimenteze niciodată”, afirmă Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) într-un rezumat al situaţiei de anul trecut.

Raportul arată că, din cele 8 milioane de persoane care au fugit din Ucraina în faţa atacului rus, aproximativ 4 milioane au primit protecţie temporară, care le garantează o serie largă de drepturi şi beneficii.

FRA reaminteşte însă că au fost înregistrate cazuri de discriminare împotriva ţiganilor ucraineni sau a cetăţenilor altor ţări care au fugit din această ţară în UE.

În plus, faptul că mulţi doresc să rămână pe teritoriul european sau sunt nehotărâţi dacă vor face acest lucru impune, potrivit FRA, stabilirea de măsuri pe termen lung legat de locuinţe, angajare sau educaţie.

Agenţia notează şi că majoritatea refugiaţilor sunt femei care se ocupă de copii sau rude în vârstă şi, prin urmare, au nevoie de mai mult sprijin.

Principalele modalităţi de a ajuta aceste ”victime nevinovate ale agresiunii ruse în Ucraina”, aşa cum sunt definite de FRA, sunt să li se ofere cazare sigură şi la preţuri accesibile şi locuri de muncă adecvate, să-şi poată integra copiii în şcoli sau centre de zi şi să se ofere adăpost victimelor violenţei şi exploatării sexuale.

FRA avertizează, de asemenea, că numărul copiilor expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială a continuat să crească în 2022, deoarece preţurile ridicate la energie şi inflaţia au pus o povară suplimentară asupra gospodăriilor.

În raportul său, FRA subliniază că, în ultimii ani, Uniunea Europeană a întreprins mai mulţi paşi importanţi pentru a combate sărăcia în rândul copiilor, în special prin Garanţia europeană pentru copii, care are ca scop ”prevenirea şi combaterea excluziunii sociale prin garantarea accesului efectiv pentru copiii în necesitate la un set de servicii cheie”.

În ciuda faptului că numărul minorilor expuşi riscului de excluziune socială sau de sărăcie a scăzut până în 2019, acest risc a crescut ulterior de la 22,8% la 24% în 2020 şi 24,4% în 2021, din cauza efectelor pandemiei de covid, subliniază raportul.

FRA aminteşte că în 2021, România a fost statul din UE cu cea mai mare rată a sărăciei în rândul copiilor, cu 41,5%, urmată de Spania, cu 33,4%. Cea mai scăzută rată din cei 27 de parteneri comunitari a fost înregistrată în Slovenia, cu 11%.

”Copiii care trăiesc în sărăcie au mai puţine şanse să se descurce bine la şcoală, să aibă o sănătate bună şi să îşi dezvolte potenţialul maxim în viitor. Este ceva ce nu putem accepta”, susţine FRA.

Discursul instigator la ură, mai ales online, a continuat să reprezinte o altă problemă majoră în ultimul an, în mare parte legat tot de invazia rusă din Ucraina.

FRA critică faptul că doar jumătate din statele Uniunii Europene au planuri de acţiune împotriva rasismului.

Totodată, agenţia UE consideră că este necesară o protecţie mai puternică a drepturilor fundamentale ca urmare a progresului rapid al tehnologiilor şi al inteligenţei artificiale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *