CSI / RusiaRăzboiUcraina

Răsturnare de situație la Bahmut: Ucrainenii au dat o lovitură de proporții

Ucraina a anunțat în weekend că a recucerit ”peste zece poziţii” ruseşti la periferia oraşului Bahmut (est), epicentrul confruntărilor armate de mai multe luni şi teatrul, în ultimele zile, ale unei înaintări ucrainene pe flancurile apărării ruse, relatează AFP. În urmă cu două săptămâni, rușii anunțau că mai au doar 2 kilometri de cucerit și vor lua Bahmutul, dar între timp situația s-a schimbat radical pe front.

”Azi (duminică), unităţile noastre au cucerit peste zece poziţii inamice în nord şi în sud, la periferia Bahmutului”, a anunţat într-o postare pe canalul de Telegram adjuncta ministrului ucrainean al Apărării Ganna Maliar.

”Lupte aprige” continuau în oraşul devastat, anunţa ea.

”Militari inamici au fost luaţi prizonieri”, a mai anunţat Maliar.

Moscova susține că a avansat în Bahmut

În timp ce Ucraina afirmă de mai multe zile că a înaintat în jurul Bahmutului – o premieră de mai multe luni -, Moscova susţine că a înaintat în oraş, pe care-l controlează în cea mai mare parte.

Potrivit lui Ganna Maliar, trupele Moscovei ”şi-au adunat acolo toate forţeleșţi încearcă să avanseze, distrugând totul în trecerea lor”.

Menționăm că bătălia de la Bahmut, în Donbas, este cea mai sângeroasă şi cea mai îndelungată de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie 2022.

Unii observatori se îndoiesc de importanţa strategică a cuceririi acestui oraş de către Rusia, însă el permite Moscovei să afişeze o victorie după o serie de înfrângeri umilitoare.

Gruparea paramilitară rusă Wagner luptă alături de armata rugulată rusă la Bahmut, în pofida faptului că şeful mercenarilor, omul de afaceri Evgheni Prigojin, acuză cu regularitate ierarhia militară rusă nu dă suficientă muniţie oamenilorn săi pentru a cuceri Bahmutul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. De peste un an am cheltuit o turbinca plina pe bere si popcorn. Tot aud de Biden Binken, Putin, Lavrov, Scholz Macron, Stoltenberg, Nuland, Zelensky, Budanov, etc, etc, etc. M-am saturat de clovni si porn cu actori batrini. Sa-si rupa gitul toti, trec pe vin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *