CSI / Rusia

Rata inflației din Rusia a accelerat în luna septembrie: A înregistrat cel mai rapid ritm lunar de creştere din aprilie 2022

Rata inflaţiei în Rusia a accelerat în luna septembrie, înregistrând cel mai rapid ritm lunar de creştere din luna aprilie 2022, arată datele publicate de Oficiul de Statistică Rosstat, transmite Reuters.

Banca Centrală a Rusiei a majorat succesiv rata dobânzii, până la 13%, în timp ce deprecierea rublei s-a adăugat presiunilor inflaţioniste provocate de înăsprirea pieţei muncii şi cererea mai ridicată din partea consumatorilor.

Analiştii se aşteaptă ca luna aceasta Banca Centrală a Rusiei să crească din nou dobânda.

În luna septembrie, rata anuală a inflaţiei a ajuns la 6%, de la 5,15% luna precedentă, şi uşor peste nivelul de 5,8% previzionat de analiştii intervievaţi de Reuters.

Banca Centrală a Rusiei estimează anul acesta o scădere a inflaţiei până la 5% – 6,5%, în condiţiile în care ţinta sa pe termen mediu este de 4%.

În ritm lunar, inflaţia a urcat la 0,87%, de la 0,28% luna precedentă, în timp ce analiştii se aşteptau la 0,7%. Este cea mai rapidă creştere lunară din ultimele 17 luni.

Una din temerile cheie ale gospodăriilor din Rusia o reprezintă inflaţia, după un deceniu de crize economice în care nu au reuşit să facă economii, iar creşterea preţurilor a afectat standardele de trai în întreaga ţară.

„Împreună cu Banca Centrală a Rusiei, vom lua toate măsurile necesare pentru a readuce inflaţia spre ţinta noastră”, a dat asigurări ministrul Finanţelor, Anton Siluanov.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *