Social

Rata inflației în R. Moldova a coborât la 9,69%. Prețurile la produsele alimentare au scăzut cu circa 0,8%

Inflația în Republica Moldova a coborât în luna august la 9,69%, anunță Biroul Național de Statistică. Potrivit instituției, preţurile medii de consum s-au redus în această lună cu circa 0,1%. Acest lucru a fost determinat de micșorarea preţurilor la produsele alimentare cu 0,8%, precum și de majorarea prețurilor de consum la mărfurile nealimentare cu 0,4%, dar și la serviciile prestate populației cu 0,2%, scrie Deschide.md.

Astfel, în luna august, din produsele alimentare, diminuări mai accentuate a prețurilor medii de consum au fost marcate la legume – cu 8,7%, fructe – cu 1,5%, zahăr – cu 1,1%, ulei vegetal – cu 1,0%. De asemenea, în perioada de analiză au fost înregistrate creșteri de preț la ouă de găină – cu 17,2%.

La mărfurile nealimentare în perioada raportată au crescut prețurile medii de consum la combustibili și carburanți – cu 3,4% (inclusiv prețurile la motorină s-au majorat cu 10,5%, la benzină – cu 3,9%, prețurile la combustibili solizi (cărbune de pământ etc.) fiind în descreștere cu 8,4%), confecții – cu 0,4%.

Concomitent, la serviciile prestate populației în luna august față de luna iulie 2023 s-au majorat prețurile la serviciile de alimentare cu apă potabilă și serviciile de canalizare – cu 4,0%, și serviciile transportului de pasageri – cu 3,7%.

Totodată, diminuări a prețurilor (tarifelor) în luna curentă au fost înregistrate la tarifele reglementate de furnizare a energiei electrice – cu 2,6%.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *