ActualitateEconomie

Rata inflaţiei va scădea sub 10% până la finalul anului

Programul economic al Turciei aduce roade în sectoarele producţiei, ocupării forţei de muncă şi exporturilor, iar rata inflaţiei va scădea sub 10%, a declarat preşedintele Tayyip Erdogan, transmit Reuters şi Bloomberg, potrivit Agerpres.

“Turcia va obţine rezultate bune în privinţa inflaţiei începând din semestrul doi din 2024. Cu siguranţă rata inflaţiei va scădea sub 10%”, a declarat Erdogan. Conform datelor publicate de Institutul de Statistică (TurkStat), inflaţia a accelerat la 75,45% în mai, după ce în aprilie se înregistrase un nivel de 69,80%. În ritm lunar, rata inflaţiei a fost de 3,37% luna trecută, de la 3,18% în aprilie. Ambele date depăşesc estimările analiştilor. Autorităţile se aşteaptă ca la finalul anului rata anuală a inflaţiei în Turcia să se situeze la 38%, ceea ce ar reprezenta al şaselea cel mai rapid ritm de creştere din lume, conform FMI.

Totuşi, preşedintele turc a dat asigurări că perspectivele privind inflaţia se vor îmbunătăţi şi mai mult în ultimul trimestru din 2024, după ce autorităţile “au luat măsuri” în privinţa dobânzilor. “Va trebui să aşteptăm trimestrul patru din 2024 “, pentru a vedea reducerea inflaţiei. “Menţinem controlul dar în final rezultatele vin în urma deciziilor de politică monetară. Sperăm că vom reuşi reducerea inflaţiei la un nivel mult mai favorabil în trimestrul patru din 2024 în urma deciziilor pe care le vom lua în privinţa dobânzilor”, a declarat Erdogan. Acesta nu a dat detalii privind “deciziilor” care vor fi adoptate.
Analiştii se aşteaptă şi la o încetinire a creşterii PIB-ului Turciei în următoarele luni, pe fondul înăspririi politicii monetare şi al inflaţiei ridicate, care afectează activitatea economică. Pentru acest an, analiştii estimează un avans de 3,15% al economiei turce, în timp ce Guvernul se aşteaptă la o expansiune de 4%. Anul trecut, PIB-ul Turciei a crescut cu 4,5%. A

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *