CSI / RusiaRăzboiUcraina

Rata natalității din Ucraina s-a prăbușit după invazia Rusiei

Rata natalității în Ucraina a scăzut cu 28% de la începutul războiului, potrivit celor mai recente date, cu 38.324 de copii mai puțini născuți în țară în primele șase luni ale acestui an, comparativ cu 2021, înainte de invazia Rusiei, scrie The Guardian.

În timp ce rata natalității a scăzut cu 7% pe an din 2015, potrivit companiei ucrainene de analiză a datelor OpenDataBot, scăderea din 2021 până în 2023 este cea mai mare de când Ucraina și-a câștigat independența în 1991. Următoarea cea mai abruptă scădere a fost în 2015, în urma anexării Crimeei de către Rusia.

În acest an, relatează site-ul, s-au născut în medie 16.000 de copii pe lună, față de până la 23.000 de copii născuți lunar înainte de invazia la scară largă a Rusiei.

Chiar și înainte de război, se aștepta ca populația Ucrainei să scadă cu 50% până în 2050, potrivit ONU.

„Ucraina avea una dintre cele mai scăzute rate de natalitate de pe planetă. Și apoi a izbucnit un război”, a declarat Brienna Perelli-Harris, profesor de demografie la Universitatea din Southampton, care studiază ratele de fertilitate din Ucraina, pentru NPR în luna martie a acestui an.

Se estimează că 6 milioane de refugiați au părăsit Ucraina din februarie 2022, când Rusia a lansat invazia la scară largă, potrivit datelor Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați.

„Când ucrainenii vor simți și vor vedea mai multă stabilitate; când se vor simți mai protejați, vor avea dorința de a avea mai mulți copii”, a declarat pentru NPR un medic care ajută la conducerea maternității din vestul Kievului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *