Opinii și Editoriale

Răul cel mare și răul cel mic

Răul cel mic a reușit să transforme orașul într-o piață angro și o parcare haotică de când se afla la cârma capitalei. Răul cel mic luptă cu dușmanii invizibili de tipul „mâna Moscovei”, „propaganda Kremlinului” și „coloana a 5-ea”. Răul cel mic nu vrea să returneze trotuarele oamenilor, însă vrea să restabilească adevărul istoric; nu vrea să creeze parcări normale, însă vrea să scăpăm de simbolurile comuniste; nu vrea să creeze spații verzi și să oprească construcțiile neautorizate, însă vrea să ne reamintească că Stalin a fost rău, iar toată mizeria din capitală se datorează, probabil, deportărilor.

Răul cel mic și-a dovedit incompetența și incapacitatea de a conduce un oraș, însă vrea iarăși să-l votăm, de astă data cu sloganul „Mai bine eu, decât Zina”. Ajunge! Am votat răul cel mic ca să nu-l vedem pe Iordan la primărie, după asta am votat răul cel mic ca să nu-l vedem pe Dodon în calitate de primar, și acum suntem forțați să votăm iarăși răul cel mic – ca să n-o vedem pe Greceanîi în fruntea capitalei. Eu am impresia că nu prea există diferențe între răul cel mare și răul cel mic. Mai mult, nu-mi imaginez cum poți să aduci orașul într-o stare și mai deplorabilă decât cea în care se află acum. Bineînțeles, răul cel mic a realizat și unele progrese, însă ele se pierd în umbra marilor probleme nerezolvate: distrugerea patrimoniului istoric, defrișarea spațiilor verzi, starea deplorabilă a transportului public și lipsa totală a unor viziuni despre cum ar trebui să fie gestionat un oraș. E ciudată situația, pentru că răul cel mic și-a făcut studiile la Sorbona și ar trebui să știe cum arată un oraș european. Chișinăul nici nu pute a oraș european, e un fel de Mahacikala cu panouri europene. Așa că de data asta nu mai votez nici răul mic, nici răul mare. Dă-i naibii! Să se mănânce între ei! Să tragă la turta partidului până nu va rămâne piatră de piatră din acest oraș.

E tristă situația. Locuim într-un oraș care nu mai este prietenos, într-un oraș în care ne simțim dușmani de fiecare dată când încercăm să ieșim cu bicicleta sau să ne scoatem copilul la plimbare cu căruciorul. Locuim într-un oraș în care pasajele subterane pentru pietoni sunt închise noaptea. Locuim într-un oraș în care devine tot mai greu să găsești o bucățică intactă de natură. Va trebui să ne reîntoarcem orașul, de sine stătător.

Pentru că Primăria este și va fi dușmanul orașului, indiferent de cine va câștiga turul doi. De data asta nu mai votez, s-o facă cei care încă nu s-au săturat de promisiuni deșarte și declarații patriotice. Și înțeleg perfect de ce atât de puțini tineri s-au prezentat la vot. Nu sunt nepăsători sau egoiști, pur și simpli și-au pierdut speranța și s-au săturat să aleagă răul cel mic. Iar dacă vrem să salvăm acest oraș, ar trebui să ridicăm primarul cu toți consilierii în furci, alte soluții nu mai există.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *