Economie

Război hibrid. Kremlinul planifică să oprească furnizarea de gaz către Finlanda, după ce nordicii au decis că neutralitatea nu oferă securitate și au decis să adere la NATO

Politicieni finlandezi cheie au fost avertizaţi că Rusia ar putea întrerupe vineri furnizarea gazului către Finlanda vecină, scrie joi ziarul local Iltalehti, citând surse neprecizate, relatează Reuters. Ziarul nu a precizat de unde ar fi venit avertismentul, iar Reuters nu a putut verifica independent informaţia.

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi premierul Sanna Marin au anunţat joi că Finlanda va depune cerere de aderare la NATO “fără întârziere”, ceea ce a făcut Rusia să promită un răspuns.

Majoritatea gazului utilizat în Finlanda vine din Rusia, dar gazul reprezintă doar circa 5% din consumul energetic anual al ţării.

Cu toate acestea, pierderea celei mai mari părţi a resurselor de gaz ar însemna că giganţi ca Neste şi Metsa, şi alte companii din domeniile forestier, chimic şi alimentar, vor avea nevoie de surse alternative de energie sau vor trebui să-şi adapteze producţia.

Pe 5 mai, guvernul finlandez a anunţat că este pregătit pentru posibilitatea ca vecinul său estic să oprească furnizarea de gaz la sfârşitul lui mai drept răspuns la refuzul Finlandei de a plăti în ruble pentru gaz.

Cu conexiuni directe prin conducte cu Rusia, Finlanda şi ţările baltice se bazează mai mult pe gazul rusesc decât alte state europene. Dacă aprovizionarea cu gaz rusesc este redusă sau sistată, Finlanda, Estonia, Letonia şi Lituania ar putea fi nevoite să limiteze cererea, se menţionează în prognoza din aprilie pentru vară a ENTSOG (Reţeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport pentru gaze).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *