Ultima oră

(RĂZBOI ÎN CECENIA – VIDEO) Rebelii ceceni atacă forțele pro-ruse chiar în CENTRUL capitalei. Moscova folosește tancuri și artilerie grea. “Casa Presei” a fost BOMBARDATĂ

(UPDATE 15.05)  Presa scrie că noaptea trecută, Kadyrov a părăsit Cecenia zburând la Moscova pentru „a-l asculta pe Putin”. Dimineață peste oraș au zburat elicoptere. Anterior, Kadyrov susținea că în Casa Presei sunt baricadați 5-6 teroriști, care au venit din alte orașe.

(UPDATE 15.00) Potrivit datelor publicate la ora 08.00, în luptele din timpul nopții au fost uciși până la 70 de susținători ai lui Kadyrov. Unele surse susțin că este vorba despre uciderea a 10 persoane și rănirea a 20. Se spune că 5 mujahedini au fost martirizați. Alte surse spun că au fost uciși 7 mujahedini. 

(UPDATE 14.50) În urma luptelor din Djohar, Casa Presei a fost distrusă. De asemenea a ars un centru comercial din oraș. Localnicii spun că la acest moment se duc lupte în apropiere de școala nr.20. Din cauza atacurilor în clădirea școlii a izbucnit un incendiu.

(UPDATE 14.44) Presa scrie că deocamdată nu sunt date oficiale despre numărul rebelilor mujadeini, care participa la atentatele sinucigașe. Potrivit unor surse aceștia ar fi de la 10 la 100 de persoane. Printre civili se zvonește că numărul acestora ar fi mult mai mare.

 
(UPDATE 12.30) În ciuda declarației liderului cecen precum că spre dimineață luptele cu teroriștii vor înceta, războiul în Djohar continuă. Localnicii spun că lupte se duc în diferite raioane ale orașului.

(UPDATE 12.10) Casa Presei din Groznîi (Djohar) a fost atacată. Localnicii anunță despre o confruntare îngrozitoare. Pe internet au apărut imagini cu evenimentele din centrul capitalei cecene. Potrivit unei surse, rebelii mujahedini ar fi nimicit câțiva luptători de-a lui Kadyrov după care s-au baricadat în Casa Presei. Potrivit altei surse, din cadrul spitalului nr. 9, acolo au fost transportate multe cadavre și răniți ai forțelor lui Kadyrov.

 

 
 
(Știre inițială) Presa rusă afirmă că toți teroriștii au fost încercuiți în Casa Presei și nimiciți.

BBC anunță că zece persoane au decedat în confruntările dintre rebelii ceceni și luptătorii pro-ruși. Lenta.ru afirmă că 18 persoane sunt rănite iar 4 au decedat, fără a menționa dacă e vorba de civili, polițiști sau luptători din cadrul operațiunii.

Conform unor date neconfirmate oficial, în jur de 300 de rebeli ar fi atacat orașul ieri.
 Alți martori oculari afirmă cel puțin 200 de rebeli au pătruns în oraș. Putin a ținut noapte o reuniune de urgența unde s-a discutat criza din Cecenia.
Rebelii ar fi pătruns noapte în oraș venind dintr-o localitate din apropiere. Informații inițiale vorbesc despre 3 mașini în care rebelii ar fi pătruns în oraș, ulterior s-a răspândit zvonul că există mai multe grupări de rebeli care operează în oraș.

Conform unor informații mai mulți luptători ai lui Kadyrov ar fi fost omorâți pe lângă cei câțiva polițiști care au fost uciși când rebelii au început atacul. Atât rebelii mujahedini cât și forțele lui Kadyrov folosec muniție grea.


Foto ria novosti.ru

Site-urile agențiilor de știri pro-guvernamentale anunță că șapte rebeli mujahedini ar fi fost uciși de forțele de la Moscova. RIA-novosti anunță că operațiunea trupelor speciale de eliberare a centrului orașului Groznay va fi finalizată în curând.

Conform martorilor, în jur de 100 de rebeli s-au infiltrat în oraș și au pus stăpânire pe mai multe imobile din centrul orașului Groznyi.

"Există pierderi în rândul personalului", a anunţat Comitetul Naţional Antiterorism într-un comunicat difuzat de agenţii ruseşti de presă. Comitetul nu a oferit imediat un bilanţ oficial.

Potrivit agenţiei publice de presă RIA Novosti, care citează o sursă din cadrul poliţiei locale, cinci poliţişti au fost ucişi iar mai mulţi răniţi.

Ministerul de Interne nu a făcut declaraţii pentru moment.
 
Comitetul a precizat că un grup de rebeli a atacat un post al poliţiei rutiere, după care a luat cu asalt "Casa Presei" din Groznîi.

Rebelii se aflau în imobil, blocaţi de poliţie şi forţele de securitate, potrivit Comitetului.

Cinci poliţişti au fost ucişi, iar aproximativ 10 au fost răniţi la Groznîi în octombrie, când au încercat să împiedice un tânăr kamikaze să atace o sală de concerte în care se aflau mii de persoane, în timpul unei sărbători locale.

Conform unor declarații făcute prese, responsabil de atacul asupra capitalei ar fi liderul mujahedinilor Amir Khamzat. (Foto)

Sursa: mediafax.ro / inforesist.org / Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *