Justiție

Război în justiției. Maia Sandu convocacă Consiliul Suprem de Securitate iar Ministra Justiției amenință sistemul judecătoresc

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a venit cu o reacție, după ce astăzi, Adunarea Generală a Judecătorilor a amânat numirea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Într-o postare pe o rețea de socializare, ministra subliniază că Adunarea Generală a Judecătorilor, de azi, ”a fost o șansă de a debloca situația precară din justiție, prin alegerea și formarea unui organ de autoadministrare”.

”Cu regret, prin amânarea alegerilor membrilor CSM, înțeleg, că se dorește, dimpotrivă, perpetuarea situației grave din justiție. Reieșind din majoritatea opiniilor expuse de judecători, înțeleg, că interesul public mai puțin a contat și, că nu se dorește crearea unui CSM cu care să fie un nou început pentru rezolvarea problemelor din justiție, (numirea în funcție a judecătorilor, soluționarea mai rapidă a cazurilor, luarea deciziilor importante de administrare în sistemul judecătoresc). Astfel, se putea valorifica oportunitatea de a fi parte a reformei justiției și, mai ales, de a restabili imaginea sistemului judecătoresc”, a scris ministra.

Totodată, Veronica Mihailov-Moraru a declarat că în circumstanțele actuale, ”se impune întreprinderea unor soluții dure” pentru rezolvarea acestei probleme.

”În calitate de ministră a Justiției, îmi doresc un partener pentru implementarea agendei pentru aderarea la UE, pentru a consolida domeniul justiției și cel anticorupției. În circumstanțele actuale, se impune întreprinderea unor soluții dure și, de această dată, chiar nu pot fi invocate acuzații de imixtiune”, a conchis ministra.

Reamintim că președinta țării, Maia Sandu, a anunțat că convoacă, Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu situația excepțională din justiție.

Președinta țării, Maia Sandu, convoacă Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu situația excepțională din justiție

Anunțul Maiei Sandu vine după ce astăzi, Adunarea Generală a Judecătorilor a amânat numirea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

”Înțeleg că judecătorii au decis totuși să blocheze curățarea justiției și să pună în continuare piedici în calea restaurării dreptății în Moldova. Anunț că voi convoca pentru ziua de luni, la ora 14:00, Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu situația excepțională din justiție”, a anunțat șefa statului.

Conform zdg.md, Adunarea Generală a Judecătorilor s-a convocat pe 17 martie 2023 în ședință. Pe ordinea de zi au fost incluse doar două subiecte: aprobarea modificărilor operate în Regulamentul cu privire la funcționarea Adunării Generale a Judecătorilor și alegerea membrilor permanenți ai CSM din rândul judecătorilor.

După ce timp de câteva ore, mai mulți magistrați au ținut discursuri în care au vorbit despre „salariile mici” și „influența politicului asupra sistemului judecătoresc”, s-a votat întreruperea Adunării Generale a Judecătorilor și amânarea votării membrilor CSM. Întreruperea a fost anunțată până pe 28 aprilie.

Cele mai recente modificări ale Legii cu privire la CSM stipulează că noul CSM urmează să fie format din 12 membri: șase judecători de carieră, care reprezintă proporțional sistemul judecătoresc: patru – din cadrul judecătoriilor, unul – din cadrul curţilor de apel şi unul – din cadrul CSJ, precum și șase membri ai societății civile, votați de Parlament, după ce trec și ei prin evaluarea Comisiei Pre-Vetting.

Conform legislației, Adunarea Generală a Judecătorilor este unul din organele autoadministrării judecătoreşti şi asigură realizarea practică a principiului autoadministrării judecătoreşti. Adunarea Generală a Judecătorilor este constituită din judecătorii tuturor instanţelor judecătoreşti.

Votarea membrilor permanenţi şi supleanţi ai CSM, ai Colegiului pentru selecţie şi cariera judecătorilor, ai Colegiului pentru evaluarea performanţelor judecătorilor este secretă şi se desfăşoară în cabina de vot special amenajată, sub supravegherea membrilor Comisiei speciale. Hotărârile Adunării se adoptă cu votul majorităţii simple a judecătorilor prezenţi şi se semnează de către preşedintele şi secretarul şedinţei, fiind numerotate în ordine consecutivă pe anul curent.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *