CSI / Rusia

(RĂZBOI ÎN UCRAINA) Cel puţin 24 de persoane au fost ucise în ultimele 24 de ore

(UPDATE 14.00) Cel puţin 24 de persoane au fost ucise în ultimele 24 de ore în estul Ucrainei, unde separatiștii au lansat o ‘nouă ofensivă majoră’ în apropiere de localitatea Mariinka.

14 separatiști şi cinci civili şi-au pierdut viaţa în urma intensificării ostilităţilor. Totodată, cinci soldaţi ucraineni au fost ucişi.
Autorităţile ucrainene au acuzat rebelii proruşi de declanşarea unei ‘ofensive majore’ cu peste 10 tancuri şi 1.000 de combatanţi împotriva poziţiilor guvernamentale lângă Mariinka miercuri în zori. Rebelii neagă aceste acuzaţii, dar confirmă că lupte crâncene au avut loc în apropierea acestei localităţi, titrează radiochisinau.md.

Într-un raport publicat aseară, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a indicat că a observat ‘mişcarea unui număr mare de persoane în teritoriile controlate de separatiști, opt vehicule blindate care se îndreptau spre vest, între care patru tancuri, precum şi un camion militar ce transporta un tun de artilerie cu un calibru de 112 milimetri sau o coloană de infanterie.

Acestea sunt cele mai importante confruntări de când rebelii au preluat controlul asupra nodului feroviar strategic de la Debalţevo.

(UPDATE 10.50) Reprezentanții misiunii OSCE nu au reușit să îi convingă pe luptătorii din așa zisa republică populară din Donețk de a înceta luptele în localitatea Mariinka. Potrivit acestora, artileria, care la începutul lunii martie a fost dusă în spatele liniei de conflict este adusă înapoi, pentru a evita pierderile în rândurikle militarilor ucraineni.

(UPDATE 10.40) Luptele din localitatea Marinki, din apropiere de Donețk au încetat noaptea târziu, transmite BBC. Militarii ucraineni anunță că în rezultatul luptelor au fost uciși 5 soldați ucraineni, iar 31 au fost răniți, transmite consilierul prezidențial, Iuri Biriukov, citat de portalul ucrainean Unian. Cele mai crâncene lupte s-au dat în localitățile Marinki și Krasnogorovka, în apropiere de Donețk, transmite serviciul de presă al operațiunii Anti-teroriste (ATO).

(UPDATE 10.00) Potrivit acestuia, în confruntările dintre armata ucraineană şi teroriştii pro-ruşi au mai murit 24 de separatişti, iar alţi 91 au fost răniţi. 

Conform surselor militare ucrainene, în jurul orei trei noaptea circa o mie de combatanți separatiști, sprijiniți de circa 10 tancuri, au luat cu asalt pozițiile armatei ucrainene în această localitate situată la circa 15 kilometri vest de orașul Donețk, unul dintre fiefurile separatiștilor.

În replică, aceștia din urmă susțin că nu au lansat niciun atac, acuzând în plus trupele guvernamentale că au recurs la tiruri de artilerie în jurul Donețkului, admițând totuși că lupte chiar au existat.

Intensitatea confruntării de miercuri a depășit cu mult micile acroșaje ce se produc aproape zilnic între cele două tabere după armistițiul din luna februarie, astfel că ea marchează o escaladare bruscă și semnificativă a conflictului.

(Știre inițială) Deocamdată luptele au încetat, a declarat în cursul după-amiezii ministrul ucrainean al apărării, Stepan Poltorak, dar la puțin timp după acest anunț un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a afirmat că insurgenții au reluat atacurile la Mariinka, iar unele zone ale orașului sunt în flăcări.

Un alt purtător de cuvânt al armatei ucrainene a confirmat că în lupte s-a folosit și armamentul greu, el susținând că trupele guvernamentale au fost nevoite să apeleze la acest tip de arme pentru a putea respinge atacul.

Consilierul preşedintelui Petro Poroşenko a mai precizat că în acest moment, în zona operaţiunii antiteroriste desfăşurate de forţele Kievului în Donbas se află cel mai mare număr de militari de la începutul acestei operaţiuni speciale împotriva rebelilor.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al sectorului "B" din zona Operaţiunii Antiteroriste, Evhen Silkin, a anunţat că aproximativ 1.000 de susținători ai autoproclamatei "Republici Populare Doneţk" au lansat o ofensivă asupra localităţii ucrainene Mariinka.

Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a declarat că rebelii au lansat o operaţiune militară în estul Ucrainei, după ce ar fi primit ordin în acest sens din partea Moscovei. "Marţi, Rusia a împiedicat reuniunea trilaterală a Grupului de contact, iar miercuri le-a cerut teroriștilor să lanseze o operațiune militară" – a afirmat premierul ucrainean.

sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *