CSI / Rusia

(RĂZBOI ÎN UCRAINA) Situația din Ucraina, ‘mai bună decât înainte de Minsk’

‘Situația din Ucraina, în ceea ce privește respectarea armistițiului, nu este ideală, dar este mai bună decât înainte de încheierea acordurilor de la Minsk’, a declarat presei ministrul slovac, Miroslav Lajcak, la încheierea acestei reuniuni de două zile ce a avut loc la Strbske Pleso. ‘Numărul incidentelor este mai mic decât înainte’, a adăugat el.

‘Opinia ce prevalează este că noi nu suntem încă suficient de avansați pentru a putea vorbi de suprimarea sancțiunilor’, a afirmat Miroslav Lajcak.

Potrivit unei declarații comune, reprezentanți din 12 țări (Danemarca, Estonia, Finlanda, Ungaria, Islanda, Lituania, Letonia, Norvegia, Polonia, Republica Cehă, Slovacia și Suedia) au subliniat că soluția politică la criza ucraineană ar trebui să se bazeze pe ‘respectarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a țării’, în interiorul ‘granițelor recunoscute la nivel internațional’.

‘Cum toate țările noastre sunt situate la granița de est a UE sau NATO, ne confruntăm cu probleme similare’, a constatat ministrul Lajcak. Inițial așteptat la Strbske Pleso, ministrul de externe al Ucrainei a anunțat joi seara că nu mai poate participa, din cauza agendei încărcate.

Acordurile de la Minsk semnate la 12 februarie cu medierea președintelui francez François Hollande și a cancelarului german Angela Merkel și în prezența președintelui rus Vladimir Putin prevăd retragerea armelor cu calibru peste 100 mm pentru a crea o zonă tampon de 50 până la 140 km, în funcție de tipul de arme. Conflictul în estul separatist prorus al Ucrainei s-a soldat cu peste 6.000 de morți în 11 luni, victimele fiind în principal civili.
sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *