Externe

Război în Ucraina, ziua 111. Toate cele trei poduri către Severodonețk sunt distruse. O nouă groapă comună a fost descoperită lângă Kiev

Toate cele trei poduri către orașul asediat Severodonețk sunt distruse, declară guvernatorul regiunii Lugansk. 20-30% din oraș încă se mai afla, luni seară, sub controlul ucrainenilor. Atacurile rușilor se concentrează asupra uzinei chimice în care se adăpostesc 500 de civili, a adăugat oficialul ucrainean. Potrivit separatiștilor din Lugansk, ultimii soldați ucraineni din oraș sunt cei blocați în fabrică. Ei au primit ultimatum să se predea, altfel urmează să moară. În discursul său din cursul nopții, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a menționat că ucrainenii plătesc un cost uman terifiant în bătălia pentru Severodonețk. Între timp, o nouă groapă comună a fost descoperită la 10 kilometri de Bucea, lângă Kiev. 

Zelenski promite să recupereze Crimeea

ACTUALIZARE 8.50 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a promis compatrioţilor săi că va recuceri peninsula Crimeea anexată de Rusia.

„Drapelul ucrainean va flutura din nou deasupra Ialta şi Sudak, deasupra Djankoi şi Ievpatoria”, a declarat Volodimir Zelenski în mesajul său video de luni seara de la Kiev, citat de DPA. 

„Bineînţeles, vom elibera şi Crimeea noastră”, a mai adăugat liderul de la Kiev.

Ocupanții ruși a ocupat peninsula de la Marea Neagră în 2014, când Ucraina era slăbită în urma unei schimbări de putere şi nu a putut opune rezistenţă. Apoi a fost organizat un referendum, care nu este recunoscut la nivel internaţional, iar Crimeea a fost anexată la Rusia.

Volodimir Zelenski a pledat întotdeauna pentru o revenire a peninsulei la Ucraina, dar rareori a afirmat acest lucru cu atâta forţă ca obiectiv de război, scrie DPA.

Liderul de la Kiev a făcut apel la cetăţenii Ucrainei să păstreze legătura cu părţile ţării ocupate de Rusia, cum ar fi Doneţk sau regiunea Harkov. El a spus că aceste zone vor fi eliberate din nou.

 „Spuneţi-le că armata ucraineană va veni cu siguranţă!”. În est, în Donbas, armata se află sub presiune. Aceasta are nevoie urgentă de artilerie modernă din partea partenerilor săi străini, a declarat Zelenski.

Guvernatorul Lugansk: Toate cele trei poduri din Severodonetsk sunt distruse

ACTUALIZARE 7.35 Toate cele trei poduri care leagă orașul Severodonetsk de Lisichansk sunt acum impracticabile pentru vehicule, ceea ce limitează  posibilitatea de evacuare a celor care vor să iasă fin oraș, dar și posibilitățile de aprovizionare, a declarat Serghei Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk.

„Este imposibil să folosiți podurile”, a spus Haidai, citat de CNN.

Distrugerea podurilor oferă armatei ruse un avantaj, deoarece liniile de aprovizionare sunt întrerupte, a afirmat Haidai. Aducereaa armelor și a proviziilor  este acum „dificilă, dar nu imposibilă”, a adăugat însă el.

El a precizat că este încă posibilă călătoria între Severodonețk și Lisichansk, dar nu a dat alte detalii din motive de securitate.

Haidai a adăugat că rușii „controlează cea mai mare parte a orașului”, aproximativ 70% până la 80%.

Volodimir Zelenski: Lupta din Donbas va rămâne în istorie ca una dintre cele mai brutale bătălii din Europa

ACTUALIZARE 7.20 Volodimir Zelenski: ”Bătăliile din Donbas cu siguranță vor rămâne în istoria militară drept unele dintre cele mai brutale bătălii din Europa și pentru Europa. Costul uman al acestei bătălii este foarte mare pentru noi. Este înspăimântător.

Avem de-a face cu răul absolut. Și nu avem de ales decât să mergem mai departe, să ne eliberăm întregul nostru teritoriu.  

Vom reuși. Avem nevoie doar de suficiente arme. Partenerii noștri le au în cantități suficiente. Și lucrăm în fiecare zi pentru voința politică, astfel încât ei să ne dea aceste arme”, a declarat liderul de la Kiev în mesajul zilnic către popor. 

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *