Externe

Război în Ucraina, ziua 120. „Rusia își propune să transforme fiecare oraș din Donbas într-un Mariupol”

Bombardamentele continuă în regiunea Harkov, în timp ce în estul și sudul Ucrainei se poartă lupte grele, anunță oficialii de la Kiev. Guvernatorul din Lugansk spune că 568 de oameni se mai află în adăposturile fabricii Azot din Severodonețk, însă evacuarea lor este foarte riscantă în acest moment. În paralel, primarul din Mariupol a anunțat că cel puțin 22.000 de civili au fost uciși în orașul-port de bombardamentele rușilor, de la începutul războiului.

Ucraina anunță că a distrus poziții și arme rusești de pe Insula Șerpilor

Armata ucraineană anunță că operațiunile sale împotriva ocupanților ruși de pe Insula Șerpilor continuă, relatează CNN.

Serghei Bratciuk, purtătorul de cuvânt al administrației militare regionale Odesa, scrie pe Telegram armata Kievului ”a lovit un alt sistem de rachete Pantsir” – o armă de apărare aeriană pe care rușii au trimis-o pe Insula Șerpilor din Marea Neagră.

„Există confirmarea din partea armatei a înfrângerii țintelor militare ale garnizoanei ruse temporare. Vorbim de două complexe de rachete și tunuri antiaeriene, de o stație radar, mai multe unități de vehicule și mai mulți militari”, a precizat Bratciuk.

Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării transmitea miercuri, 22 iunie, că „operațiunea va continua până la eliberarea totală a Insulei Șerpilor”.

Guvernatorul din Dnipropetrovsk acuză Rusia că folosește muniții cu dispersie în regiune

Valentin Reznicenko, guvernatorul din regiunea Dnipropetrovsk din estul Ucrainei, scrie joi dimineață, într-o postare pe Telegram, că forțele ruse au folosit muniție cu dispersie în atacurile care au avut loc noaptea trecută asupra regiunii, relatează The Guardian.

„O nouă noapte cu bombardamente. Inamicul a lovit districtul Krivoi Rog de șase ori, țintind viclean cartierele rezidențiale. Sunt locuințe distruse. Orașul este parțial fără lumină și apă”, a scris guvernatorul.

„Munițiile cu dispersie au rămas pe străzi și în curți după bombardamente. Salvatorii au dus oamenii în locuri în care sunt siguranță. Rog locuitorii să fie atenți. Și în niciun caz nu atingeți obiecte suspecte”, a continuat oficialul local.

The Guardian precizează că informațiile nu au putut fi verificate în mod independent. Munițiile cu dispersie explodează în aer și eliberează bombe mai mici care cad la întâmplare pe o zonă întinsă, punând în pericol civilii. În plus, bombele mici nu se detoneze la impact și rămân o amenințare în anii următori. Peste 120 de țări au semnat un tratat care interzice utilizarea acestor arme, însă nici Rusia și nici Ucraina nu sunt semnatarele documentului.

Stoltenberg: Țările NATO sunt gata să furnizeze arme Ucrainei atât timp cât este necesar

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vorbește despre o „obligație politică și morală” a aliaților de a nu opri aprovizionarea cu arme a țării afectate de război și spune că statele membre sunt pregătite să sprijine Ucraina cu armament atât cât va fi nevoie, relatează Ukrainska Pravda.

„Cât timp este nevoie, mesajul meu este că trebuie să fim pregătiți pentru un drum lung. Nu pot spune exact cât va dura acest război. Dar le spun doar factorilor de decizie din capitalele NATO că avem obligația politică și morală de a oferi sprijin substanțial pentru o lungă perioadă de timp de acum încolo”, a declarat secretarul general al NATO.

Stoltenberg spune că războiul din Ucraina a început de fapt în 2014, când Rusia a anexat Crimeea și a sprijinit militanții din estul țării.

„Noi, aliații NATO, am fost și trebuie să fim pregătiți în continuare pe termen lung, pentru că nu-i putem permite în niciun fel lui Putin să vadă că este recompensat pentru utilizarea brutală a forței”.

Informații britanice: Forțele ruse pun o presiune tot mai mare pe zona Lisiceansk-Severodonețk

Forțele ruse încă nu au reușit să încercuiască orașul Severodonețk din regiunea Lugansk, însă pun o presiune din ce în ce mai mare pe această zonă și pe orașul geamăn Lisiceansk, potrivit unui nou raport al Ministerului britanic al Apărării, care citează date ale serviciilor de informații de la Londra, relatează The Guardian.

Specialiștii britanici estimează că începând din 19 iunie, forțele ruse au înregistrat un avans de cinci kilometri în zona de sud a orașului Lisiceansk.

„Unele unități ucrainene s-au retras, probabil pentru a nu fi încercuite. Performanța îmbunătățită a Rusiei în acest sector este probabil rezultatul întăririi recente a unităților și al concentrării puternice a focului”, se precizează în raportul citat.

„Forțele ruse pun zona Lisiceansk-Severodonețk sub o presiune din ce în ce mai mare cu acest avans greu în jurul marginilor zonei construite. Cu toate acestea, eforturile de încercuire mai profundă pentru a ocupa vestul regiunii Donețk rămân blocate”.

Guvernator: Ucraina controlează aproximativ 45% din regiunea Donețk

Forțele ucrainene controlează mai puțin de jumătate din regiunea estică Donețk, a anunțat miercuri, 22 iunie, șeful administrației militare regionale Donețk, Pavlo Kirilenko, pentru Radio Svoboda, relatează CNN.

„Forțele armate ale Ucrainei controlează aproximativ 45% din regiunea Donețk, unde au loc în prezent ostilitățile. (…) În consecință, 55% din teritoriu, care este complet distrus, se află sub controlul unor grupuri armate ilegale, sub controlul ocupantului, adică, inclusiv Mariupol și Volnovakha, pe jumătate distruse”, a spus oficialul local, precizând că situația din zonele controlate de Kiev este „foarte dificilă”.

În același timp, șeful militar regional a declarat că peste o sută de orașe și sate din zonele controlate de forțele Kievului nu au alimentare cu gaz sau electricitate.

„112 orașe și sate sunt în acest moment fără electricitate, iar alimentarea cu gaz este absentă din luna aprilie”, a spus oficialul.

„Cei care nu părăsesc Donețk stau de obicei în adăposturi de-a lungul liniei frontului. Oamenii primesc ajutor umanitar și alimente. Dar este și extrem de periculos. Pentru că inamicul folosește artilerie extrem de grea, avioane”, a mai declarat Kirilenko.

„În orașul distrus Avdiivka, de exemplu, nu există nicio clădire scutită de bombardamente. Aproximativ 2.000 de civili mai sunt în oraș chiar acum”.

Forțele ruse au capturat două localități de la sud de Severodonețk și își continuă ofensiva

Trupele ruse au cucerit așezările Loskutivka și Rai-Oleksandrivka, de la sud de orașele gemene Lisiceansk și Severodonețk, aflate în centrul ofensivei rusești în ultimele săptămâni, anunță joi Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de The Guardian.

„Inamicul a capturat așezările Loskutivka și Rai-Oleksandrivka. Efectuează operațiuni de asalt pentru a stabili controlul asupra așezării Sirotine. Se pregătește pentru forțarea râului Siverski Doneț”, se precizează în raportul publicat în dimineața zilei de joi, 23 iunie.

Între timp, forțele ucrainene continuă să apere orașul Severodonețk și așezările din apropiere, Zolote și Vovchoirovka, a precizat guvernatorul din Lugansk, Serghei Haidai.

Zelenski: Rusia își propune să transforme fiecare oraș din Donbas într-un Mariupol

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, crede că forțele ruse încearcă să distrugă orașele din regiunea estică Donbas la fel cu au făcut-o la Mariupol, orașul-port de la Marea Azov, aflat în sudul țării, relatează The Guardian.

„În Donbas au loc lovituri aeriene și de artilerie masive. Scopul ocupanților în această direcție rămâne același – vor să distrugă întregul Donbas pas cu pas. În întregime. Lisiceansk, Sloviansk, Kramatorsk – își propun să transforme orice oraș în Mariupol. Să-l distrugă complet”, a declarat Zelenski în mesajul său de miercuri noapte.

În acest context, liderul de la Kiev a cerut din nou ca țara sa să primească mai multe arme grele astfel în cât să poată lupta de la egal la egal cu forțele ruse.

„Subliniem în mod repetat accelerarea livrărilor de arme către Ucraina. Este nevoie de paritate pe câmpul de luptă cât mai curând posibil pentru a opri această armată diabolică și a o trimite dincolo de granițele Ucrainei”, a mai spus liderul ucrainean.

În acest context, liderul de la Kiev a cerut din nou ca țara sa să primească mai multe arme grele astfel în cât să poată lupta de la egal la egal cu forțele ruse.

„Subliniem în mod repetat accelerarea livrărilor de arme către Ucraina. Este nevoie de paritate pe câmpul de luptă cât mai curând posibil pentru a opri această armată diabolică și a o trimite dincolo de granițele Ucrainei”, a mai spus Zelenski.

Comisia Europeană a recomandat vineri, 17 iunie, ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de candidate pentru aderarea la blocul comunitar. Decizia trebuie să fie luată în unanimitate de statele membre și este așteptată astăzi.

Potrivit European Pravda, se pregătește o vizită a președintei Republicii Moldova la Kiev.

După invazia rusă, Republica Moldova a anunțat că nu va impune sancțiuni economice Moscovei. Totuși, Moldova a introdus mai multe interdicții, dar a făcut-o neoficial, evitând să fie inclusă pe lista rusă a „statelor neprietenoase”.

Un alt subiect sensibil dintre cele două țări este cel al livrării de arme. Aceeași sursă amintește că la începutul războiului, conducerea ucraineană a solicitat guvernului de la Chișinău să-i vândă avioane sovietice de luptă MiG-29, dar a fost refuzată pe motiv că Moldova nu vrea să irite Rusia.

Ulterior, Maia Sandu a declarat că țara sa nu are arme moderne pentru a oferi asistență militară Ucrainei și nici nu poate face acest lucru conform constituției sale.

Experți militari: Forțele ruse ar putea cuceri orașul Lisiceansk în următoarele zile

Trupele ruse ar putea captura orașul Lisiceansk din nord-vestul regiunii Luhansk în următoarele zile, estimează specialiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citați de publicația Ukrainska Pravda.

Rușii ”și-au continuat asaltul la sud de Lisiceansk și probabil că vor captura orașul în zilele următoare, dar este puțin probabil să preia rapid controlul asupra zonei Severodonețk-Lisiceansk”, precizează think thank-ul american.

Conform informațiilor obținute de ISW, sistemele rusești de apărare aeriană din estul Ucrainei limitează eficacitatea dronelor ucrainene, astfel că Forțele Armate ale Kievului au redus operațiunile aeriene la 20-30 de zboruri pe zi.

Cu toate acestea, forțele aeriene ucrainene și dronele armate rămân active în alte zone de război, după ce au efectuat mai multe lovituri cu succes împotriva țintelor ostile din regiunea Herson în ultima săptămână, se precizează într-un raport ISW.

Citând surse rusești, Institutul raportează că „trupelor ruse le lipsește numărul și puterea pentru a reuși în lupta din Ucraina”.

„În ciuda cererilor tot mai mari de recrutare din partea personalităților naționaliste, conducerea rusă continuă să facă eforturi de mobilizare parțială forțată, care produc doar un număr limitat de înlocuitori ai soldaților, în timp ce influențează negativ moralul și disciplina personalului mobilizat forțat”, scrie în raportul citat.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a susținut că autoritățile ruse din Luhansk organizează scurgeri de gaz în blocurile de apartamente pentru a forța bărbații care se ascund de mobilizare să iasă în stradă. Direcția ucraineană principală de informații (GUR) a raportat, de asemenea, că soldații ruși din Tokmak, oraș ocupat din regiunea Zaporojie, fac apel la medicii ucraineni locali să le elibereze certificate care susțin incapacitatea medicală de a continua serviciul militar”, mai precizează reprezentanții ISW.

Liderii UE, așteptați să ia o decizie privind acordarea statutului de candidată la aderare pentru Ucraina

Liderii statelor membre UE vor decide astăzi, 23 iunie, dacă vor acorda Ucrainei statutul de țară candidată pentru aderarea la blocul comunitar, în urma unei recomandări pozitive oferite de Comisia Europeană săptămâna trecută, notează The Guardian.

Este de așteptat ca astăzi să fie anunțată aprobarea propunerii făcute vineri, 17 iunie, de executivul comunitar.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a vorbit miercuri cu 11 lideri ai UE despre candidatura Ucrainei și că vor urma alte apeluri și joi, exprimându-și încrederea că toate cele 27 de state UE vor sprijini statutul de candidat al țării sale.

„Acesta este un moment crucial pentru noi, pentru că unii oameni din echipa mea spun că este ca și cum ai intra în lumină din întuneric. În ceea ce privește armata și societatea noastră, acesta este (…) un mare factor motivațional pentru unitatea și victoria poporului ucrainean”.

Zelenski a depus în numele țării sale o cerere de aderare la UE la cinci zile după începutul invaziei ruse. El a cerut atunci, în timp ce în capitala Ucrainei aveau loc explozii, o „aderare imediată în cadrul unei noi proceduri speciale”.

Ucraina își dorește aderarea la UE încă de la „revoluția portocalie” din 2004 și mai insistent de la protestele de la Maidan din 2013-2014, când președintele prorus, Viktor Ianukovici, a fost demis după ce a refuzat să semneze un acord de asociere cu blocul comunitar.

Statutul de candidat la UE poate fi acordat doar dacă toate statele membre sunt de acord. Acesta este primul pas către aderare și nu oferă nicio garanție de securitate sau un drept automat de aderare la bloc. Pentru a deveni membră cu drepturi depline a UE, Ucraina trebuie să îndeplinească mai multe condiții politice și economice. 22 iun.

Marina rusă a asigurat ieșirea navei turcești „Azov Concorde” din portul Mariupol

Mihail Mizințev, șeful Centrului Național pentru Coordonarea Apărării din Rusia, a anunțat, miercuri, că marina rusă a asigurat ieșirea în siguranță a navei turcești „Azov Concorde” din portul Mariupol, informează Interfax.ru.

„La 21 iunie 2022, forțele Marinei, în cooperare cu autoritățile portuare ale Republicii Populare Donețk, au asigurat prima ieșire în siguranță de-a lungul coridorului umanitar maritim existent din portul Mariupol a navei turcești Azov Concorde”, a declarat Mikhail Mizințev.

Anterior, ministerul rus al Apărării a dezvăluit că poartă negocieri cu armata turcă privind „ieșirea în siguranță a navelor comerciale turcești și exportul de cereale din porturile ucrainene, precum și abordări pentru asigurarea navigației în siguranță în Marea Neagră”.

Patru civili au fost uciși în regiunea Donețk, în urma bombardamentelor rusești

Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare regionale din Donețk, a anunțat, într-o postare pe Telegram, că, în urma bombardamentelor rusești din regiunea Donețk de miercuri, 4 civili au fost uciși și alți 5 au fost răniți.

„Pe 22 iunie, rușii au ucis 4 civili în regiunea Donețk: doi în Prechistivka, unu în Krasnohorivka și unu în Zalizni. Alte 5 persoane au fost rănite”, a transmis Pavlo Kirilenko.

Oficialul ucrainean a precizat că în prezent este imposibil să se stabilească numărul exact de victime în Mariupol și Volnovakha.

Belarus construiește fortificații de-a lungul graniței cu Ucraina, Polonia și Lituania

Forțele armate din Belarus construiesc fortificații de-a lungul granițelor cu Ucraina și cu statele UE, Polonia și Lituania, informează Belarusian Guyun.

La granița comună cu Ucraina, Polonia și Lituania, armata belarusă sapă noi tranșee care sunt echipate cu puncte de tragere și reface fortificațiile existente Zonele în care armata belarusă construiește fortificații:

  • satul Piddobrianka (raionul Gomel, regiunea Gomel);
  • satul Pidhalia (districtul Yelsk, regiunea Gomel);
  • satul Glușkovichi (raionul Lelchitsi, regiunea Gomel);
  • între  Zhidche și satul Khoino (districtul Pinsk, regiunea Brest);
  • între satul Noviky și Sopotskin (raionul Grodno, regiunea Grodno);
  • lângă satul Odelsk și granița cu Polonia (districtul Grodno, regiunea Grodno);
  • între satul Loșa și punctul de trecere a frontierei Loșa (districtul Ostroveț, regiunea Grodno).

Câți soldați ruși au murit până acum în Ucraina, potrivit Kievului

Un număe de 34.230 de soldați ruși au murit în războiul din Ucraina, a anunțat miercuri Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de canalul Nexta. Potrivit acestor date, în ultima zi, acest număr a crescut cu 130.

Zelenski va participa la summitul NATO de la Madrid prin videoconferinţă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să participe prin videoconferinţă la summitul NATO prevăzut la Madrid în perioada 28-30 iunie, a anunțat miercuri ministrul spaniol al Apărării José Manuel Albares, relatează AFP.

„O sesiune specială de lucru va fi dedicată Uvcrainei” în cadrul summitului, iar ”preşedintele Zelenski va fi prezent la această reuniune prin videoconferinţă”, a anunțat, într-o conferinţă de presă, José Manuel Albares.

„Este necesar să înţelegem circumstanţele extreme, de o complexitate absolută cu privire la intrarea sau ieşirea (din Ucraina) a preşedinelui Zelenski”, a precizat el.

Primarul din Enerhodar acuză rușii că au răpit localnicii și lucrătorii de la centrala nucleară Zaporojie

Primarul orașului Enerhodar, un oraș din regiunea Zaporojie, a declarat că mai mulți localnici, inclusiv lucrătorii de la operatorul centralei nucleare Energoatom, au fost răpiți de ocupanții ruși, potrivit The Guardian.

„Nu se știe unde au fost duși. Cei rămași trăiesc în condiții foarte dificile: sunt torturați cu șocuri electrice, agresați fizic și moral”, a spus primarul Dmytro Orlov.

Acum 13 ore Rusia simulează lovituri cu rachete asupra teritoriului Estoniei Kusti Salm, șeful de stat-major al Ministerului eston al Apărării, a anunțat că, în prezent, rușii simulează atacuri cu rachete pe teritoriul Estoniei, în timp ce spațiul aerian al țării a fost încălcat de elicoptere din Federația Rusă, informează Iltalehti.

„În prezent, sunt în desfășurare exerciții în care rușii simulează atacuri cu rachete pe teritoriul Estoniei”, a transmis Kusti Salm.

„Elicopterele rusești au comis mai multe încălcări ale frontierei. Nu a fost vorba despre nave la cincizeci de mile de coastă sau departe de avioane, ci de elicoptere. Elicopterul nu zboară accidental peste graniță. Au fost mai multe cazuri în ultimele zile”, a spus Kusti Salm.

Microsoft: Agențiile de spionaj din Rusia își intensifică eforturile de piratare împotriva aliaților Ucrainei

Agențiile ruse de informații și-au sporit eforturile de a pirata rețelele de computere ale Statelor Unite și ale guvernelor aliate pentru a colecta informații de la începutul războiului din Ucraina, a transmis miercuri Microsoft, citată de CNN.

Potrivit Microsoft, organizațiile americane au fost ținta principală a tentativelor rusești de hacking în afara Ucrainei, dar presupusul atac informatic rusesc a cuprins 42 de țări și o serie de sectoare care ar putea avea informații valoroase legate de război, de la guverne la think tank-uri și grupuri umanitare.

Ambasada SUA la Moscova a primit numele separatiștilor din Donbas

Autoritățile locale din Moscova au anunțat miercuri, 22 iunie, că au schimbat adresa oficială a clădirii ambasadei americane din capitala rusă cu una care poartă numele separatiștilor pro-Kremlin din Ucraina, informează AFP, preluată de The Moscow Times.

Municipalitatea a precizat că ambasada se află acum în Piața Republicii Populare Donețk, la numărul 1, referindu-se astfel la regiunea separatistă din estul Ucrainei pe care Kremlinul a recunoscut-o ca fiind independentă cu puțin timp înainte de a trimite trupe acolo.

Șanse slabe ca Ucraina să ajungă la un acord cu Rusia privind deblocarea cerealelor, potrivit unui oficial ucrainean

Ucraina a minimizat miercuri șansele de a ajunge la un acord cu Rusia care ar putea permite transporturilor de cereale blocate să înceapă să traverseze Marea Neagră, relatează The Guardian.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, a declarat că Kievul salută eforturile secretarului general al ONU, António Guterres, de a debloca exporturile de cereale din porturile ucrainene.

„Cu toate acestea, până acum nu s-a ajuns la niciun acord concret privind purtarea de discuții cu Ucraina, Rusia, Turcia și ONU. Securitatea rămâne un element cheie al poziției Ucrainei”, a spus acesta.

Ministerul turc al Apărării a declarat anterior că întâlnirea sa „constructivă” cu o delegație militară rusă a avut ca rezultat „o înțelegere pentru viitoarele negocieri între Turcia, Rusia, Ucraina și ONU”.

Separatiştii proruşi susțin că forțele ucrainene care apără Lisiceansk şi Severodonețk sunt pe cale să fie încercuite

Forţe ucrainene care apără oraşele Lisiceansk şi Severodonețk sunt pe pucntul de a fi încercuite, după săptămâni de confruntări armate, a susținut miercuri, la televiziunea rusă Rossia 24, un reprezentant separatist prorus, locotenent-colonelul Andrei Marociko, relatează AFP.

Forţe ucrainene au fost încercuite în satele Hirske şi Zolote, la o zi după cucerirea localităţii Toşkivka, a mai susținut Marociko.

„Foarte curând, grupurile (ucrainene) de la Lisiceansk şi Severodoneţk vor fi încercuite”, a declarat Andreo Marociko. La Zolote şi Hirske ”este vorba despre o încercuire totală a militarilor ucraineni”, a subliniat el.

El revendică, de asemenea, ”eliminarea unui grup de mercenari străini”.

„Victoriile şi succesele sunt colosale. În ultimele două zile, s-a realizat o muncă enormă”, a mai spus acesta. 22 iun.

Zelesnki: Cred că toți membrii UE susțin statutul de candidat la aderarea la UE pentru Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat încrezător miercuri că toți membrii Uniunii Europene vor susține acordarea statutului de candidat la aderare pentru Ucraina la UE la un summit de la sfârșitul acestei săptămâni, relatează Reuters.

„Cred că toate cele 27 de țări ale Uniunii Europene vor sprijini statutul nostru de candidat”, a spus Zelenski, într-un discurs adresat prin videoconferință studenților de la Munk School of Global Affairs & Public Policy din Toronto.

„Este ca și cum ai intra din întuneric în lumină”, a adăugat el.

Olaf Scholz: Ucraina ”are nevoie de un plan Marshall” pentru reconstrucţie

Cancelarul german Olaf Scholz a chemat miercuri la crearea unui ”plan Marshall” pentru Ucraina, estimând că reconstrucţia acestei ţări va costa ”miliarde” şi se va întinde pe ”mai multe generaţii”, relatează AFP.

„La fel ca Europa devastată după Al Doilea Război Mondial, Ucraina are astăzi nevoie de un plan Marshall pentru reconstrucţie”, a afirmat Scholz într-un discurs în Bundestag înaintea summiturilor UE, G7 şi NATO.

„Vom avea nevoie de mai multe miliarde suplimentare de euro şi de dolari, iar aceasta vreme de ani”, a subliniat el, în contextul în care subiectul ajutorului financiar pentru Kiev va fi în centrul discuţiilor la aceste reuniuni.

Rusia avertizează NATO şi UE să nu alimenteze tensiunile prin blocada asupra enclavei Kaliningrad

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a cerut miercuri UE şi în special NATO să nu alimenteze tensiunile prin blocada parţială asupra enclavei Kaliningrad, care nu mai permite tranzitul pe teritoriul său a unor mărfuri supuse sancţiunilor europene adoptate împotriva Rusiei după agresiunea acesteia împotriva Ucrainei, relatează agenţia EFE.

„Aş dori să atenţionez membrii NATO şi politicienii din UE în faţa acestor retorici periculoase cu privire la conflict”, a declarat diplomatul rus, răspunzând unei declaraţii a purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, care a asigurat că dacă va fi nevoie NATO ar putea pune în aplicare în Lituania articolul 5 din tratatul Alianţei.

„Un atac împotriva unui membru (al NATO) ar constitui un atac împotriva tuturor”, aşa cum este menţionat în respectivul articol, a amintit reprezentantul diplomaţiei americane. 22 iun.

Ucraina riscă să rămână fără combustibil din cauza bombardamentelor rusești

Întreaga industrie de rafinare a petrolului din Ucraina este paralizată din cauza atacurilor cu rachete rusești, a declarat miercuri Iurii Vitrenko, șeful Consiliului de Administrație al societății naționale Naftogaz din Ucraina, în cadrul unei conferințe de presă la Kiev, transmite Pravda.

„Din păcate, aceste lovituri au început de fapt chiar în primele zile de război… Toate rafinăriile de petrol din Ucraina sunt în prezent în impas din cauza atacurilor masive și repetate ale agresorului și este dificil să se asigure logistica pentru a furniza produse petroliere pe piața ucraineană, ceea ce duce la penurie”, a declarat Iurii Vitrenko.

Rusia susține că a distrus obuzierele M777 trimise în Ucraina de Occident

Ministerul rus al Apărării a susținut miercuri că forțele ruse au vizat și distrus „obuziere M-777 de 155 mm” furnizate Ucrainei de aliații americani, potrivit CNN.

Rusia a folosit lovituri de artilerie de înaltă precizie pentru a distruge „obuzierele de 155 mm fabricate în SUA”, a susținut Ministerul Apărării.

Nu este clar câte obuziere M777 ar fi fost distruse, dar nu este prima dată când Rusia face afirmații similare. 22 iun.

Putin vrea întărirea legăturilor cu ţările BRICS pe fondul sancţiunilor occidentale

Preşedintele rus Vladimir Putin a pledat miercuri pentru o întărirea a legăturilor între statele BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), pe fondul sancţiunilor occidentale fără precedent care lovesc economia ţării sale din cauza invaziei ruse în Ucraina, transmite AFP.

„Oamenii de afaceri din ţările noastre sunt nevoiţi să-şi dezvolte activităţile în condiţii dificile pentru că partenerii occidentali neglijează principiile de bază ale economiei de piaţă, ale comerţului liber”, a declarat Putin, adresându-se participanţilor la Forumul economic al BRICS, în preziua unui summit virtual al acestor state. 22 iun.

Președintele Lituaniei spune că țara sa este pregătită pentru orice „acțiuni neprietenoase” ale Rusiei

Lituania este pregătită în cazul în care Rusia o va deconecta de la reţeaua electrică regională ca măsură de represalii pentru decizia de a interzice transporturile feroviare ale unor mărfuri ruseşti către exclava rusă Kaliningrad, a declarat miercuri președintele lituanian Gitanas Nauseda, pentru Reuters.

„Suntem gata şi suntem pregătiţi pentru acţiuni neprietenoase din partea Rusiei, cum ar fi deconectarea de la sistemul BRELL (reţeaua electrică) sau altele”, a declarat Gitanas Nauseda.

El a spus că nu crede că Rusia va provoca Lituania din punct de vedere militar, deoarece țara sa este membră NATO.

Cel puțin 22.000 de oameni au murit în Mariupol de la începutul invaziei, spune primarul Primarul din Mariupol, Vadim Boichenko, a anunțat miercuri, într-o conferință de presă, că cel puțin 22.000 de persoane din oraș au murit în urma bombardamentelor, de la începutul invaziei. Bilanțul prezentat de primar a fost preluat de canalul Nexta, pe Twitter.

Sursa: Libertatea.ro


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *