RăzboiUcraina

Război în Ucraina, ziua 363. China, ”foarte îngrijorată” de conflict și îndeamnă la ”promovarea dialogului”

China este ”foarte îngrijorată” de conflictul din Ucraina care ”se intensifică şi chiar scapă de sub control”, îndeamnă la ”promovarea dialogului”, a declarat marţi, 21 februarie, ministrul chinez de externe, Qin Gang, relatează AFP și Agerpres.

”Vom continua să promovăm dialogul de pace (…) şi să acţionăm împreună cu comunitatea internaţională pentru a promova dialogul şi consultarea, a răspunde preocupărilor tuturor părţilor şi a căuta securitatea comună”, a declarat Gang în cursul unei conferinţe la Beijing.

Aceste declaraţii au fost făcute după ce guvernul chinez a dezminţit luni că ia în considerare să furnizeze arme Rusiei pentru a-i sprijini ofensiva din Ucraina, aşa cum a afirmat secretarul de stat american, Antony Blinken.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a estimat că o eventuală livrare de arme de China către Rusia ar constitui o ”linie roşie” pentru UE.

”Facem apel la ţările în cauză să înceteze să mai toarne ulei pe foc cât mai curând posibil, să nu mai dea vina pe China şi să nu mai facă zgomot strigând +Azi Ucraina, mâine Taiwan+”, a declarat astăzi ministrul chinez de externe, referindu-se la teritoriul revendicat de China.

Cu câteva zile înainte de 24 februarie, un an după începerea războiului Moscovei în Ucraina, presiunea occidentală creşte asupra Chinei care nici nu a susţinut, nici nu a criticat niciodată public ofensiva, în timp ce şi-a exprimat în mod repetat sprijinul pentru Moscova în faţa sancţiunilor occidentale, potrivit surselor citate.

Sâmbătă, China a afirmat că va face publică în zilele următoare o propunere pentru găsirea unei ”soluţii politice” la războiul din Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *