Externe

Război în Ucraina, ziua 79. Liz Truss: Vladimir Putin se umilește pe scena mondială

Război în Ucraina, ziua 79. Statele Unite acuză armata rusă că a transferat ”cu forţa” în Rusia mii de ucraineni de la debutul războiului la finalul lui februarie prin ”lagăre de filtrare” unde au fost supuşi unui tratament ”brutal”.

UPDATE 09:50 Armata ucraineană anunţă că apără sudul ţării cu lansarea a peste 100 de atacuri asupra poziţiilor ruse

Armata ucraineană încearcă să apere sudul ţării, bombardat masiv de forţele ruse, iar în acest sens, în ultimele 24 de ore, unităţi de rachete, artilerie şi avioane ale Kievului au lansat peste 100 de atacuri împotriva poziţiilor ruse, a informat vineri Comandamentul Operativ Sud al Ucrainei, scrie Agerpres.

Astfel, potrivit buletinului de război difuzat de agenţiile locale ucrainene, ruşii au pierdut în ultimele 24 de ore 57 de militari, şase vehicule blindate şi trei motorizate pe frontul sudic.

UPDATE 09:20 Peste 6 milioane de ucraineni au fugit în străinătate de la începutul războiului

Mai mult de şase milioane de ucraineni au fugit din ţara lor de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie, a informat joi Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), informează AFP.

UPDATE 09:10 UK: Putin, umilit pe scena mondială

Ministrul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss a declarat că Vladimir Putin „se umilește pe scena mondială” și solicită sancțiuni mai dure împotriva Moscovei, potrivit BBC.

UPDATE 09:00 Zelenski: Rusia a suferit o înfrângere strategică în Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că Rusia a suferit o înfrângere strategică în Ucraina, ceea ce este „deja evident pentru toată lumea”, potrivit BBC.

„Rusia pur și simplu nu are curajul să recunoască acest lucru”, a menționat liderul de la Kiev. Liderul de la Kremlin i-a numit ”lași” pe soldații ruși, care „încearcă să ascundă adevărul în spatele atacurilor cu rachete, aeriene și artilerie”.

UPDATE 07:00 SUA acuză Moscova că a ”transferat cu forţa” în Rusia mii de ucraineni

Kievul a avansat un număr de 1,2 milioane de persoane deportate de Moscova în Rusia. Autorităţile ucrainene denunţă de asemenea existenţa unor ”lagăre de filtrare” ruse , adesea în teritoriile controlate de Rusia în estul Ucrainei, pe unde trec aceşti ”deportaţi”. 

„Statele Unite estimează că forţele ruse au transferat cel puţin câteva mii de ucraineni prin aceste ”lagăre de filtrare” şi au evacuat cel puţin alte câteva mii în Rusia sau în teritoriile controlate de Rusia, adesea fără a spune evacuaţilor care este destinaţia lor finală”, a declarat joi ambasadorul american la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Michael Carpenter.

„Fie numai de la Mariupol”, un oraş-port strategic controlat acum practic de Rusia, „estimăm că forţele ruse au strămutat cu forţa câteva mii de civili pe teritoriul rus”, a adăugat el într-un discurs rostit la Viena, potrivit transcrierii publicate de Departamentul de Stat al SUA.

Diplomatul a evocat mărturii despre ”interogatorii brutale” şi ”tortură” în aceste ”lagăre de filtrare”, menite să vizeze orice persoană cu ”cea mai mică loialitate faţă de Ucraina”. 

„Multe relatări dovedesc confiscarea telefoanelor mobile ale deţinuţilor”, chiar a paşapoartelor acestora, „parole obţinute sub constrângere, reţele sociale şi mesagerii verificate amănunţit în căutarea oricărui semn de opoziţie faţă de războiul barbar purtat de Rusia împotriva Ucrainei”, a detaliat el.

„Potrivit acestor informaţii, cei care sunt consideraţi pro-Ucraina sunt transferaţi în aşa-zisa ”Republică Populară Doneţk”, controlată de separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei, ”unde se confruntă cu o soartă sinistră”, a denunţat ambasadorul Carpenter. 

Sursa: Observatornews.ro

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Google News!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.