CSI / RusiaExterne

Război Rusia – Ucraina. Rușii rufuză negocieri de pace în Mariupol

Un armistițiu nu are rost în acest moment, pentru că ar fi în avantajul Kievului, a spus un înalt diplomat rus la ONU. Comentariile vin în contextul în care secretarul general al Națiunilor Unite se va întâlni astăzi cu Vladimir Putin la Moscova și este de așteptat ca el să-și înnoiască apelurile la încetarea focului. Rușii au bombardat din nou Harkovul și Zaporojie, în timp ce tensiunile cresc în regiunea separatistă Transnistria. 

Rusia refuză negocieri de pace în Mariupol

ACTUALIZARE 16:23 Ministrul de externe Serghei Lavrov spune că Rusia a refuzat propunerea Ucrainei pentru negocieri de pace în Mariupol.

Ministrul rus a spus că este prea devreme pentru a discuta despre cine va media o negociere, însă a adăugat că Moscova este angajată unei soluții diplomatice prin discuții privind Ucraina, transmite Reuters.

Orașul port ucrainean, aflat sub asediu, a fost bombardat puternic în timpul războiului din Ucraina.

Rusia a anunțat că deține controlul orașului, însă trupele ucrainene și civilii încă se adăpostesc în combinatul siderurgic Azvostal – ultima redută ucraineană din oraș.

Pentagon: Rusia este slăbită militar. Vrem să nu-și mai poată amenința vecinii în viitor

ACTUALIZARE 15:58 Rusia este deja slăbită militar și slăbită ca stat, după declanșarea războiului în Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, marți, înaintea unei întâlniri a aliaților NATO și a partenerilor lor.

(Rusia – n.r.) „este slăbită militar. Este un stat mai slab acum și se izolează în continuare”, a declarat Kirby pentru CNN, potrivit Reuters.

Germania va livra armament greu Ucrainei: sisteme antiaeriene Gepard

ACTUALIZARE 15:12 Germania urmează să aprobe în mod oficial livrarea de sisteme antiaeriene mobile Gepard pentru Ucraina. 

Parlamentarul german Johannes Vogel, membru al Partidului Liber Democrat, aflat în actuala coaliție de guvernare a țării, a confirmat o dezvăluire făcută de către publicația Sueddeutsche Zeiting, referitoare la decizia ministrulu german al Apărării, Christine Lambrecht de a oferi aceste arme Kievului.

China spune că „nimeni nu vrea să vadă izbucnirea unui al treilea război mondial”

ACTUALIZARE 15:07 Ministerul de Externe al Chinei a declarat marți că „nimeni nu vrea să vadă izbucnirea unui al treilea război mondial”, prima reacție a Chinei la comentariile ministrului rus de externe Serghei Lavrov care a spus că riscul unui război nuclear este un pericol real.

„Nimeni nu vrea să vadă izbucnirea unui al treilea război mondial”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe Wang Wenbin, într-un briefing de presă.

Ucrainenii construiesc grătare din rachete rusești. Ambasada SUA la Kiev îi trolează pe ruși: „De unde comandăm și noi?”

ACTUALIZARE 14:32 Ucrainenii își dovedesc inventivitatea, transformând rachetele rusești neexplodate în grătar pentru grădină. O invenție de acest tip s-a viralizat pe rețelele sociale, iar Ambasada SUA la Kiev s-a interesat de unde poate comanda un astfel de model.

Adaptarea făcută de ucraineni este ingenioasă și eficientă. Coada unei rachete rusești a fost transformată în arzător, cu aripile stabilizatoare pe post de picioare, iar fantele laterale asigură o bună circulație a aerului. Deasupra se poate așeza un ceaun sau un grătar, în funcție de meniu.

Ambasada SUA la Kiev s-a arătat interesată de inovația ucrainenilor și a preluat-o pe Twitter, întrebând de unde poate comanda un astfel de model.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *