Actualitate

Război Rusia – Ucraina, ziua 36. Reacția Kremlinului după informațiile potrivit cărora Putin e mințit de consilierii săi: „Suntem îngrijoraţi”

UPDATE 15:43. Jens Stoltenberg: ”Armata rusă se repoziţionează în Ucraina şi va menţine presiunile asupra Kievului”

Armata rusă încearcă să se repoziţioneze în Ucraina, va menţine presiunile asupra Kievului şi a altor mari oraşe şi va intensifica ofensiva în regiunea Donbas, afirmă secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, notează Mediafax.

„Am auzit anunţuri recente că Rusia va reduce amploarea operaţiunilor militare în jurul Kievului şi în nordul Ucrainei. Dar Rusia a minţit în mod repetat în legătură cu intenţiile. De aceea, vom judeca Rusia în funcţie de acţiuni, nu de vorbe”, a declarat Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă.

„Din informaţiile serviciilor noastre, unităţile militare ruse nu se retrag, ci se repoziţionează. Rusia încearcă să se regrupeze, să realimenteze şi să intensifice ofensiva în regiunea Donbas. În acelaşi timp, Rusia menţine presiunile asupra Kievului şi asupra altor oraşe. Deci, ne putem aştepta la noi acţiuni ofensive, care vor aduce şi mai multă suferinţă”, a atras atenţia secretarul general NATO.

„Rusia trebuie să oprească acest război fără sens, să retragă toate trupele şi să se implice în negocieri de bună-credinţă”, a insistat Jens Stoltenberg.

UPDATE 15:38. Teorie îngrijorătoare despre Vladimir Putin

Declarațiile contradictorii despre progresele negocierilor de pace taie speranțele unui acord care să pună capăt cât mai repede războiului din Ucraina, care a intrat în a șasea săptămână.

Serghei Lavrov a vorbit miercuri despre un „progres substanțial” în negocierile de pace cu Ucraina. Kievul respinge optimismul ministrului rus de externe, spunănd că Moscova are încă pretenții teritoriale inacceptabile. Inclusiv Kremlinul contrazice declarațiile lui Serghei Lavrov.

UPDATE 14:05. Prima reacţie a Kremlinului după ce americanii au spus că liderii armatei ruse îl mint pe Putin: „Suntem îngrijoraţi de lipsa de informaţii a Washingtonului”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului se declară ”îngrijorat” de faptul că oficialii de rang înalt de la Washington ”nu au habar de ce se întâmplă cu adevărat la Kremlin”, relatează Interfax.

„Acest lucru ne provoacă îngrijorare. Se pare că nici Departamentul de Stat, nici Pentagonul nu au informații reale despre ceea ce se întâmplă la Kremlin. Pur și simplu nu înțeleg ce se întâmplă la Kremlin. Nu îl înțeleg pe președintele Putin. Nu înțeleg mecanismul de luare a deciziilor. Ei nu înțeleg stilul muncii noastre”, a afirmat Dmitri Peskov.

Reacţia oficialului rus vine ca răspuns la informațiile potrivit cărora președintele Vladimir Putin ar fi dezinformat de către consilierii săi cu privire la cât de prost merge de fapt războiul din Ucraina.

UPDATE 13:25. Crucea Roşie anunţă că este pregătită să coordoneze vineri evacuarea civililor din Mariupol

Echipele Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (ICRC) se îndreaptă către oraşul ucrainean Mariupol cu ajutoare umanitare şi sunt pregătite să evacueze civilii, a declarat joi ICRC, potrivit Reuters. Ewan Watson, purtător de cuvânt al ICRC, a afirmat că Ucraina şi Rusia trebuie să cadă de acord asupra termenilor exacţi ai operaţiunii, care este prevăzută pentru vineri, adăugând că ”zeci de mii” de vieţi depind de succesul operaţiunii.

„Din raţiuni logistice şi de securitate, vom fi pregătiţi să conducem operaţiunea de trecere sigură mâine, vineri, cu condiţia ca toate părţile să cadă de acord asupra termenilor exacţi, printre care traseul, momentul începerii şi durata”, a explicat Watson pentru agenţia de presă britanică.

Mariupol, cu o populaţie înainte de război de 400.000 de locuitori, a fost un punct strategic important încă de la începutul invaziei militare ruse, în urmă cu cinci săptămâni, oraşul fiind bombardat constant. Încercările repetate de a organiza evacuarea civililor din Mariupol prin coridoare sigure au eşuat până acum, părţile ucraineană şi rusă acuzându-se reciproc. Rusia neagă că acţiunile sale contra Ucrainei au ca ţintă civilii.

SUA anunță că Rusia a început să-și repoziționeze forțele în jurul Kievului

Rusia a început să repoziționeze aproximativ 20% din forțele dispuse în jurul capitalei ucrainene Kiev anunţă Pentagonul, potrivit Mediafax.

Rusia a început să-și repoziționeze forțele în jurul Kievului. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Pentagonului a avertizat că se așteaptă ca Rusia să realimenteze aceste trupe în vederea redistribuirii, mai degrabă decât să le aducă acasă.

John Kirby a declarat că este posibil ca unele dintre forțele rusești să se fi mutat deja în Belarus, spre deosebire de garnizoanele lor de origine. De asemenea, el a declarat că firma rusă Wagner Group a desfășurat aproximativ 1.000 de contractori în regiunea ucraineană Donbass, pe care Moscova a declarat-o ca fiind o prioritate.

Sursa: Observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *